Pikantna zupa z kafirem i trawą cytrynową

9/02/2018 04:49:00 PM






W związku z tym, że na południu Polski upały zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach - mam dla Was przepis na zupę,  która może podkręcić nieco temperaturę. 
Pyszna, aromatyczna zupa z dużą ilością warzyw.



Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • liście kafiru 
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki syropu z agawy (ewentualnie miód)
  • 2 kolby kukurydzy - gotowanej 
  • mleko kokosowe 250 ml
  • pieprz, sól
  • bulion warzywny 1,5 l
  • papryczka chilli 
  • opakowanie podudzi z kurczaka - bez kości ok. 400g (LIDL)

Krótka wrzuta  o kafirze : 

Po pierwsze, jak widzicie już na zdjęciu obok nijak kAfir ma się do polskiego kEfiru ;) 
Kafir to nic innego jak suszone liście limonki, jeśli ktoś z Was nie próbował tego orientalnego smaku to koniecznie musi to zmienić ! Kafir używany jest w kuchniach Indii, Malezji czy Tajlandii, znany jest przede wszystkim za sprawą swojego aromatycznego smaku. 

(zdjęcie z archiwum LILDLa)





Jak przygotować:

Podudzia z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Marynujemy w syropie z agawy, soku cytryny i czosnku, dodajemy pokrojoną łodygę trawy cytrynowej i kilka liści kafiru. Marynujemy minimum 2 godziny. Po tym czasie, smażymy na grillu najlepiej elektrycznym. Podlewamy naszą marynatą. Następnie obsypujemy czarnym sezamem.

W osobnym garnku, podgrzewamy ugotowaną już kukurydzę, następnie kroimy kolbę na 3 lub 4 części.

W osobnym garnku, podgrzewamy bulion warzywny. Dodajemy do niego mleko kokosowe, pokrojoną papryczkę chilli oraz jeszcze jedną łodygę trawy cytrynowej. Dodajemy 4 liście kafiru.
Gotujemy przez 15 minut, po tym czasie dodajemy sok z cytryny. Gotujemy przez ok 10 minut mieszając. Można zagęścić mąką kokosową. Doprawiamy dla smaku

Czerwoną paprykę, pół zielonej, pół żółtej kroimy w słupki.
Następnie kroimy cebulę na 6 części, czosnek w cienkie plastry. Następnie świeżą trawę cytrynową kroimy drobno. Podsmażamy wszystko na dobrze rozgrzanej oliwie, solimy i pieprzymy.


Ciepłe warzywa, kukurydzę i kurczaka nakładamy na talerz, następnie zalewamy naszym bulionem.
Kurczaka możemy też podać na osobnym talerzu, lub nabitego na długą wykałaczkę - w formie szaszłyka.


Wszystkiego smacznego !



You Might Also Like

0 komentarze