Brzoskwiniowa rozkosz
1/20/2013 12:13:00 PM
Przepis na świeżutkie drożdżówki, które pięknie pachną w całym domu i doskonale smakują nawet w kolejnych dniach od upieczenia.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka podgrzanego lekko mleka
2,5 dag drożdży
1 jajko
5 łyżek cukru
100g roztopionego letniego masła
szczypta soli
białko do posmarowania
1 puszka brzoskwiń (820g)
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru - do uzyskania wodnistej konsystencji. Dodajemy szklankę ciepłego mleka i 3 łyżki mąki - mieszamy do zlikwidowania grudek. Odstawiamy na bok, przykrywamy szmatką czekamy aż podwoi objętość, nabierze puszystości (około 30 minut) Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy roztrzepane jajko, stopione letnie masło, 3 łyżki letniej wody, sól oraz 2 łyżki cukru.Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Przykrywamy szmatką na ok.godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ponownie wyrabiamy, posypujemy mąką deskę lub blat na którym wyrabiamy ciasto. Odrywamy po małych kawałkach, o średnicy około 4 cm. Formujemy w rękach niczym małe pizzerinki, na małe płaskie koła - jeżeli komuś wygodniej można robić to wałkiem, ja jednak nie przepadam za wałkowaniem ciasta drożdżowego - więc formowałam ręcznie. Brzoskwinie z puszki kroimy tak aby zostawić tylko zaokrąglone dwie "dupki" :) wycinając środek. Następnie wciskamy brzoskwinie do naszych kółeczek.
Odstawiamy na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-25 minut.
W trakcie pieczenia wyjmujemy na chwilę i malujemy białkiem.
Smacznego :)
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka podgrzanego lekko mleka
2,5 dag drożdży
1 jajko
5 łyżek cukru
100g roztopionego letniego masła
szczypta soli
białko do posmarowania
1 puszka brzoskwiń (820g)
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru - do uzyskania wodnistej konsystencji. Dodajemy szklankę ciepłego mleka i 3 łyżki mąki - mieszamy do zlikwidowania grudek. Odstawiamy na bok, przykrywamy szmatką czekamy aż podwoi objętość, nabierze puszystości (około 30 minut) Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy roztrzepane jajko, stopione letnie masło, 3 łyżki letniej wody, sól oraz 2 łyżki cukru.Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Przykrywamy szmatką na ok.godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ponownie wyrabiamy, posypujemy mąką deskę lub blat na którym wyrabiamy ciasto. Odrywamy po małych kawałkach, o średnicy około 4 cm. Formujemy w rękach niczym małe pizzerinki, na małe płaskie koła - jeżeli komuś wygodniej można robić to wałkiem, ja jednak nie przepadam za wałkowaniem ciasta drożdżowego - więc formowałam ręcznie. Brzoskwinie z puszki kroimy tak aby zostawić tylko zaokrąglone dwie "dupki" :) wycinając środek. Następnie wciskamy brzoskwinie do naszych kółeczek.
Odstawiamy na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-25 minut.
W trakcie pieczenia wyjmujemy na chwilę i malujemy białkiem.
Smacznego :)
1 komentarze