Leczo warzywne z ciecierzycą

9/26/2018 09:29:00 AM



Leczo warzywne to coś co mogłabym jeść bezustannie. Czasem daje do niego koncentrat, czasem mięso do tego chilli  - dziś obyło się bez tych składników. Ale w chłodne jesienne wieczory mięso i chilli to idealny duet pasujący do tego leczo.


Składniki:


  • 1 cukinia
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 6 dużych ogórków kiszonych + około 1 szklanka wody spod ogórków
  • 2 czerwone cebule 
  • 2 duże czerwone papryki 
  • 1 duża zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz dla smaku 
  • oliwa
  • ok. 5 liści laurowych
  • ok. 6 ziaren ziela angielskiego
  • opakowanie cieciorki(ciecierzycy) LIDL - słoik 540g

Cieciorka, 3,29 zł LIDL



Jak przygotować:

Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać cienko pokrojony czosnek.
Pokroić paprykę, cukinię w kostkę - podsmażyć wraz z cebulą - na dużym ogniu, mieszając. Doprawić solą.  Zalać ok. litrem wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Jak warzywa lekko zmiękną dodać pokrojone kiszone ogórki, wlać także kwas spod ogórków. Dodać pieprz i sól. Gotować ok 20-30 minut.



Wszystkiego smacznego !

You Might Also Like

0 komentarze