Pierogi z suszonymi pomidorami podane z sosem grzybowym

10/09/2018 08:30:00 AM





Pierogi z farszem z suszonych pomidorów chodziły za mną już bardzo długo, niestety czas który trzeba poświęcić na wałkowanie, potem formowanie  oddalał mnie od lepienia pierogów.
Dziś po wielokrotnym przekładaniu tego, chęć zjedzenia pierogów na cienkim cieście z własnym farszem - zwyciężyła :)  I jak je spróbowałam... to absolutnie nie żałuję ! 
Połączenie suszonych pomidorów z czosnkiem i z  sosem grzybowym - mistrzostwo smaku !
Spróbujcie koniecznie !



Składniki:
Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki (ja użyłam typ 450)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła (u mnie bez laktozy)
  • 1 szklanka gorącej wody




Na farsz:
  • 3/4 woreczka kaszy jaglanej
  • 4 łodygi zielonej pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki soku z cytryny 
  • ok. 10 dużych suszonych pomidorów z oleju (LIDL - dalej są XXL w dobrej cenie :) 
  • pieprz, sól dla smaku


Na sos :

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 zwykłej cebuli
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 4 łodygi zielonej pietruszki
  • kostka grzybowa Winiary
  • pieprz, sól dla smaku
  • łyżka mąki do zagęszczenia




Przeważnie, staram się nie używać kostek - jednak odwiedzając  dziś 3 sklepy - Biedronka, Lidl, Piotr i Paweł - nie trafiłam na suszone grzyby... Nie mówiąc już o tym, że zamiast pieczarek miały być kurki, ale ich nie uświadczyłam ani mrożonych ani świeżych więc... wróciłam z pieczarkami i bulionem grzybowym w kostkach....


Jak przygotować:


Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i masło - zalać bardzo gorącą wodą. Najpierw mieszać łyżką następnie wyrabiać w rękach. Następnie podzielić ciasto na dwie części jedną włożyć do miski i przykryć ścierką, drugą bardzo cienko rozwałkować. Aby ciasto nie było zbyt twarde należy ograniczać mąkę, tą którą podsypujemy ciasto aby nie przywierało do blatu. W rozwałkowanym cieście za pomocą szklanki wykrawamy koła. Które później będziemy przed nałożeniem farszu jeszcze rozciągać w palcach.


Farsz: 
Pomidory - pokroić. Ugotowaną część kaszy jaglanej wrzucić do misy, dodać pieprz, sól oraz cytrynę i czosnek. Połączyć z pomidorami - lekko zblendować ( u mnie był to wynik, tego że blender w trakcie "mielenia" przestał działać - więc farsz nie był idealnie gładki - co uważam, zadziałało na plus) Na koniec dodać pokrojoną drobno pietruszkę, zamieszać.


Sos:
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy wraz z cebulą. Po ok 10 minutach dodajemy kostkę bulion grzybowy Winiary. Podlewamy szklanką wody. Czekamy aż wyparuje, dodajemy pieprz. 
Zagęszczamy mąką.


Na wykrojone koła, nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy.
Ważne aby ciasto było cienkie - smakuje wtedy zupełnie inaczej. 
W osolonej wodzie z łyżeczką oliwy gotujemy do 3 minut (jeśli ciasto jest rzeczywiście cienkie) 
Pierogi układamy na sosie grzybowym. 



Wszystkiego smacznego ! 











You Might Also Like

0 komentarze