Foccacia

3/30/2013 03:26:00 PM


 Ciekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy.
Cisto jest chrupiące i smaczne.

Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie

Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :)






SKŁADNIKI:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  •  garść zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • zioła prowansalskie
  • 1 opakowanie małych pomidorków


Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek.
Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. 
Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie elastyczne.

Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować.  Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ciasto posypać solą  i  ziołami. Włożyć oliwki, oraz pomidorki koktajlowe  wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. 
Podawać z dobrą oliwą z oliwek :) 

Smacznego :) 

You Might Also Like

0 komentarze