Ziemniaki jak z ogniska - smaki dzieciństwa
10/23/2018 05:10:00 PM
Ziemniaki z ogniska, pieczone w popiele to smak dzieciństwa, smak wakacji...
Niby zwykły ziemniak a jednak chrupiąca skórka całkowicie zmienia jego smak...
jedząc takiego ziemniaka, każdy musiał się ubrudzić 🤣
W związku z nadejściem chłodniejszych jesiennych dni, częstotliwość użycia piekarnika znacznie wzrosła, zapach z piekarnika unoszący się w całym domu, to coś co jasno wskazuje na zakończenie sezonu letniego. Coraz więcej pomysłów z użyciem piekarnika i tak... nadszedł czas na ziemniaki.
Tym razem przy jedzeniu ich - nie powinniście aż tak się ubrudzić ;)
Składniki:
- 6 ziemniaków (dużych podobnej wielkości)
- 4 czubate łyżki mąki
- 2 czubate łyżki drobnej soli
- 4 łyżki masła (w moim przypadku bez laktozy)
- ząbek czosnku
- papryczka chilli - świeża
- sól
- łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki myjemy - nie obieramy ze skórki. Mieszamy na talerzu mąkę i sól, następnie obtaczamy w niej mokre ziemniaki. Ziemniaki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika na ok. 40-60 min ( w zależności od rozmiaru ziemniaków)
W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe. Do osobnego naczynia wkładamy masło, wyciskamy czosnek, dodajemy koperek (ok 1-2 gałązki) następnie kroimy 4 plasterki papryczki chilli i siekamy je drobno, dodajemy sól i sok z cytryny. Mieszamy widelcem.
Po ok 60 minutach wyjmujemy ziemniaki, po przekrojeniu chrupiącej skórki dodajemy zrobione przez nas masło. Możemy ziemniaki także posypać serem i zapiec jeszcze kilka minut w piekarniku.
Jak widzicie przywołanie smaków dzieciństwa to nic trudnego :)
0 komentarze