Zupa cytrynowa
9/23/2017 02:13:00 PM
Jesień to idealny czas na zupy !
Mam dziś dla Was kremową zupę cytrynową.
Składniki:
- ok. 750 ml bulionu warzywnego
- saszetka ryżu parabolicznego
- duża pierś z kurczaka
- przyprawa chińska 5 smaków KAMIS
- 2 cytryny
- mleczko kokosowe 400 ml
- 3 ząbki czosnku
- 2 kieliszki oleju
- łyżeczka curry
- 3 zółtka
- sól, pieprz dla smaku
- łyżeczka trawy cytrynowej KOTANYI
- szczypta ziarenek smaku WINIARY
- świeży tymianek
Jak przygotować:
Zacznijmy od piersi kurczaka, bo ona potrzebuje trochę czasu aby "poczuć smak marynaty" Poprzecznie kroimy jedną pierś - otrzymujemy w ten sposób dwa cienkie plastry.
W osobnej misce - kroimy cienko 3 ząbki czosnku, które zasypujemy łyżeczką soli himalajskiej. Mieszamy, zostawiamy na 5 min. Do czosnku dodajemy 2 czubate łyżki przyprawy chińskiej, łyżeczkę curry , 2 kieliszki oleju. Mieszamy marynatę. Na folii aluminiowej układamy pierś, w którą wmasowujemy naszą marynatę. Zawijamy piersi i zostawiamy na min. 30 minut.
W miedzy czasie parzymy dwie cytryny wrzątkiem i szorujemy szczoteczką - tak aby pozbyć się całej chemii. Następnie zalewamy je zimną wodą.Skórkę z jednej cytryny ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
Bulion gotujemy i dodajemy do niego zawartość jednej saszetki ryżu. Gotujemy uważając aby ryż się nie rozgotował ! Następnie dodajemy mleczko kokosowe i starte skórki z cytryny oraz trawę cytrynową. Po kilku minutach dodajemy sok z wyciśniętej jednej małej cytryny. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok.5 minut.
Na kilku kroplach oleju pieczemy wyjęte z folii piersi z kurczaka. Po upieczeniu kroimy skośnie w cienkie kąski.
Odlewamy do przestudzenia 1/2 szklanki zupy. 3 zółtka roztrzepujemy w osobnej misce. Dodajemy do odlanej 1/2 szklanki chłodnej zupy - mieszamy. Wymieszaną miksturę dodajemy powoli do naszej zupy. Kroimy drobno świeży tymianek.
Nalewamy zupę, układamy w niej kawałki kurczaka i posypujemy tymiankiem i pieprzem.
i gotowe !
Wszystkiego smacznego !
0 komentarze