30 marca 2013


 Ciekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy.
Cisto jest chrupiące i smaczne.

Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie

Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :)






SKŁADNIKI:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  •  garść zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • zioła prowansalskie
  • 1 opakowanie małych pomidorków


Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek.
Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. 
Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie elastyczne.

Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować.  Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ciasto posypać solą  i  ziołami. Włożyć oliwki, oraz pomidorki koktajlowe  wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. 
Podawać z dobrą oliwą z oliwek :) 

Smacznego :) 
3/30/2013 08:26:00 AM Kaja Lelonek-Laber

 Ciekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy.
Cisto jest chrupiące i smaczne.

Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie

Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :)






SKŁADNIKI:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  •  garść zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • zioła prowansalskie
  • 1 opakowanie małych pomidorków


Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek.
Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. 
Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie elastyczne.

Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować.  Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ciasto posypać solą  i  ziołami. Włożyć oliwki, oraz pomidorki koktajlowe  wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. 
Podawać z dobrą oliwą z oliwek :) 

Smacznego :) 
 Sakiewki z ciasta francuskiego, z mieszanką  serów i z suszonym pomidorem - bardzo fajny pomysł na przystawkę, podany z sosem miętowym, który łamie mdły smak serów.
Niestety nie mam finalnego zdjęcia na talerzu, jednak wstępne przygotowania zostały udokumentowane - i mam nadzieję, iż Was zachęcą.

SKŁADNIKI:

1 rulon z ciasta francuskiego
1 ser camembert
15 dag sera cheddar ( dojrzewający 15 mcy)
20 dag suszonych pomidoró
sos miętowy z Lidla



Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na nim pokrojone sery, oraz plasterek suszonego pomidora.
Zamykamy szczelnie sakiewki z ciasta - pieczemy w temp. 180 stopni do zezłocena ciasta.
Podajemy z sosem miętowym. Polecam  ten przepis na szybką przystawkę, wypróbowałam na znajomych - byli zachwyceni.


                                           Smacznego :)
3/30/2013 07:59:00 AM Kaja Lelonek-Laber
 Sakiewki z ciasta francuskiego, z mieszanką  serów i z suszonym pomidorem - bardzo fajny pomysł na przystawkę, podany z sosem miętowym, który łamie mdły smak serów.
Niestety nie mam finalnego zdjęcia na talerzu, jednak wstępne przygotowania zostały udokumentowane - i mam nadzieję, iż Was zachęcą.

SKŁADNIKI:

1 rulon z ciasta francuskiego
1 ser camembert
15 dag sera cheddar ( dojrzewający 15 mcy)
20 dag suszonych pomidoró
sos miętowy z Lidla



Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na nim pokrojone sery, oraz plasterek suszonego pomidora.
Zamykamy szczelnie sakiewki z ciasta - pieczemy w temp. 180 stopni do zezłocena ciasta.
Podajemy z sosem miętowym. Polecam  ten przepis na szybką przystawkę, wypróbowałam na znajomych - byli zachwyceni.


                                           Smacznego :)
Prosty przepis, do którego potrzebujemy ryż preparowany i czekoladę. W łatwy sposób przy użyciu tych dwóch składników możemy uformować koszyczki deserowe - ja akurat, dałam ryż z czekoladą jako dodatek do deseru.

SKŁADNIKI : (do mojego deseru na 6 os,)  

1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 opakowania ryżu preparowanego
6 herbatników,
2 kieliszku baileys
pół szklanki cappucino
bita śmietana oraz owoce dla urozmaicenia




Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, wrzucamy do niej ryż preparowany - mieszamy.

Do każdej miseczki, wkruszamy po 1 herbatniku.
Mieszamy szklankę cappucino z baileysem. Skrapiamy herbatniki.
Na wierzch układamy preparowany ryż wymieszany z czekoladą.

Ozdabiamy śmieetaną i owocami.



 Smacznego :)


3/30/2013 07:37:00 AM Kaja Lelonek-Laber
Prosty przepis, do którego potrzebujemy ryż preparowany i czekoladę. W łatwy sposób przy użyciu tych dwóch składników możemy uformować koszyczki deserowe - ja akurat, dałam ryż z czekoladą jako dodatek do deseru.

SKŁADNIKI : (do mojego deseru na 6 os,)  

1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 opakowania ryżu preparowanego
6 herbatników,
2 kieliszku baileys
pół szklanki cappucino
bita śmietana oraz owoce dla urozmaicenia




Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, wrzucamy do niej ryż preparowany - mieszamy.

Do każdej miseczki, wkruszamy po 1 herbatniku.
Mieszamy szklankę cappucino z baileysem. Skrapiamy herbatniki.
Na wierzch układamy preparowany ryż wymieszany z czekoladą.

Ozdabiamy śmieetaną i owocami.



 Smacznego :)



Dziś po dłuższej przerwie, wreszcie mam  chwilę aby uzupełnić przepisy. Zaczynam od babeczek cytrynowo-budyniowych.



SKŁADNIKI :

skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny 
100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego,
200 g masła

2 duże jajka
4 łyżki mleka
140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                       1/4 łyżeczki sody oczyszczonej


Proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem.

Masło ucieramy mikserem na  puszystą masę. Dodajemy cukier, ucieramy.  Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy mleko, skórkę z cytryny oraz sok.  Wsypujemy przesiane suche składniki. Mieszamy  do połączenia.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. 


Smacznego :)     
3/30/2013 07:13:00 AM Kaja Lelonek-Laber

Dziś po dłuższej przerwie, wreszcie mam  chwilę aby uzupełnić przepisy. Zaczynam od babeczek cytrynowo-budyniowych.



SKŁADNIKI :

skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny 
100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego,
200 g masła

2 duże jajka
4 łyżki mleka
140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                       1/4 łyżeczki sody oczyszczonej


Proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem.

Masło ucieramy mikserem na  puszystą masę. Dodajemy cukier, ucieramy.  Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy mleko, skórkę z cytryny oraz sok.  Wsypujemy przesiane suche składniki. Mieszamy  do połączenia.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. 


Smacznego :)