18 stycznia 2013

Dzisiaj polskie pulpety zupełnie nie w polskim stylu :) Zawsze jakoś udziwniam  mięso mielone - więc i tak było tym razem.









SKŁADNIKI:

3szkl bulionu (rosołu na indyku)
800g mielonego mięsa z indyka
6 paluszków mrożonych surimi
pół dużej cebuli
3 gwiazdy anyżu
3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu teriyaki
3 plastry świeżego imbiru
2 krople tabasco z papryczek jalapeno (łagodny)
1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego

Do bulionu dodajemy 3 plastry imbiru, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu teriyaki, 2 gwiazdki anyżu, pieprz  seczuański, krople z jalapeno oraz ząbek czosnku.



Gotujemy przez 10-15 minut .

Kroimy surimi oraz cebulę w drobną kostkę. Wyciskamy czosnek.
Mieszamy wszystko i formujemy pulpeciki. Opiekamy je na oliwie do zezłocenia.


Następnie wrzucamy do bulionu, nasze kuleczki.(lub odwrotnie - pulpety zalewamy bulionem  w zależności  od wielkości patelni )
Podajemy z ryżem, który gotujemy z gwiazdką anyżu.

Życzę smacznego :) Awangarda Smaku
1/18/2013 09:54:00 AM Kaja Lelonek-Laber
Dzisiaj polskie pulpety zupełnie nie w polskim stylu :) Zawsze jakoś udziwniam  mięso mielone - więc i tak było tym razem.









SKŁADNIKI:

3szkl bulionu (rosołu na indyku)
800g mielonego mięsa z indyka
6 paluszków mrożonych surimi
pół dużej cebuli
3 gwiazdy anyżu
3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu teriyaki
3 plastry świeżego imbiru
2 krople tabasco z papryczek jalapeno (łagodny)
1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego

Do bulionu dodajemy 3 plastry imbiru, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu teriyaki, 2 gwiazdki anyżu, pieprz  seczuański, krople z jalapeno oraz ząbek czosnku.



Gotujemy przez 10-15 minut .

Kroimy surimi oraz cebulę w drobną kostkę. Wyciskamy czosnek.
Mieszamy wszystko i formujemy pulpeciki. Opiekamy je na oliwie do zezłocenia.


Następnie wrzucamy do bulionu, nasze kuleczki.(lub odwrotnie - pulpety zalewamy bulionem  w zależności  od wielkości patelni )
Podajemy z ryżem, który gotujemy z gwiazdką anyżu.

Życzę smacznego :) Awangarda Smaku