Witajcie,
Dziś mam dla Was odrobinę francuskiego smaku.
Wspaniały deser - niewiarygodnie słodki i niewiarygodnie pyszny !
Składniki:
500ml śmietany kremówki 36%
1/3 szklanki cukru
6 zółtek
1 laska wanilii
Jak przygotować:
Przecinamy laskę wanilii wzdłuż, łyżeczką wydłubujemy ziarenka ;), dodajemy je do kremówki. Na małym ogniu gotujemy śmietanę, dodajemy cukier. Mieszamy, odstawiamy gdy tylko lekko brzegi śmietany zaczną się podnosić.
W osobnej misie mikserem ubijamy żółtka na najmniejszych obrotach, powoli dodając lekko ostudzoną śmietanę.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni. Naszą wodnistą substancję - wlać do żaroodpornych naczyń, przecedzając ją przez sitko.Wstawić do piekarnika piec ok 50/60 min. Krem powinien być ścięty po wyjęciu z piekarnika. Studzimy, wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem posypujemy cienką warstwą brązowego cukru i przy pomocy palnika - karmelizujemy cukier na deserze. Ozdabiamy miętą, owocami lub tak jak ja bezą.
Wszystkiego smacznego !