23 grudnia 2015



Dzień dobry !
Tuż przed samymi świętami, ciężko znaleźć czas na nowego posta - ale mam dla Was zaległy przepis i postanowiłam, że wraz z życzeniami świątecznymi - dodam także przepis na drożdżówki cynamonowe, które robiłam w weekend.
Dlaczego warto je spróbować ?
Bo nie są czasochłonne, są bardzo smaczne i do tego pięknie wyglądają !

Ciasto:
- szklanka mleka
- pół kostki drożdży
- 3 szklanki mąki
- pół kostki miękkiego masła
- szczypta soli

Nadzienie:
2/3 szklanki cukru
2/3 cynamonu
1/4 kostki masła

Szklankę mleka podgrzewamy (w mikrofalii - najwygodniej :)) Następnie wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże i szczyptę cukru - mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dosypujemy mąkę i sól, oraz miękkie masło - wszystko wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. 
Odstawiamy na 25 minut - do wyrośnięcia w ciepłe i ciche miejsce. 
Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i wałkujemy w kwadrat/prostokąt. Masło rozpuszczamy i smarujemy nim rozwałkowane ciasto. Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy ciasto.
Następnie ciasto zawijamy i kroimy ostrym nożem. Odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika  na 15/20 minut. 
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem - i to już koniec przepisu - szybki, prosty i bardzo smaczny sposób na "coś słodkiego" 

Na koniec życzę Wam zdrowych, wesołych i pogodnych świąt w rodzinnym gronie 
I oczywiście - wszystkiego smacznego przez święta :) 







12/23/2015 12:50:00 PM Kaja Lelonek-Laber


Dzień dobry !
Tuż przed samymi świętami, ciężko znaleźć czas na nowego posta - ale mam dla Was zaległy przepis i postanowiłam, że wraz z życzeniami świątecznymi - dodam także przepis na drożdżówki cynamonowe, które robiłam w weekend.
Dlaczego warto je spróbować ?
Bo nie są czasochłonne, są bardzo smaczne i do tego pięknie wyglądają !

Ciasto:
- szklanka mleka
- pół kostki drożdży
- 3 szklanki mąki
- pół kostki miękkiego masła
- szczypta soli

Nadzienie:
2/3 szklanki cukru
2/3 cynamonu
1/4 kostki masła

Szklankę mleka podgrzewamy (w mikrofalii - najwygodniej :)) Następnie wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże i szczyptę cukru - mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dosypujemy mąkę i sól, oraz miękkie masło - wszystko wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. 
Odstawiamy na 25 minut - do wyrośnięcia w ciepłe i ciche miejsce. 
Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i wałkujemy w kwadrat/prostokąt. Masło rozpuszczamy i smarujemy nim rozwałkowane ciasto. Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy ciasto.
Następnie ciasto zawijamy i kroimy ostrym nożem. Odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika  na 15/20 minut. 
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem - i to już koniec przepisu - szybki, prosty i bardzo smaczny sposób na "coś słodkiego" 

Na koniec życzę Wam zdrowych, wesołych i pogodnych świąt w rodzinnym gronie 
I oczywiście - wszystkiego smacznego przez święta :)