Karnawał jeszcze wciąż trwa, więc wciąż macie szanse na zrobienie oponek.
Poniżej sprawdzony przepis. Oponki są proste w wykonaniu - najbardziej czasochłonny jest proces wałkowania i wycinania jednak satysfakcja i smak rekompensują wszystko.
Oczywiście nie jest to przepis fit ale, przynajmniej jesteście pewni, że nie ma ulepszaczy.
Składniki:
- 500 g sera półtłustego
- 500g mąki pszennej (luksusowa typ 550)
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka czubata sody oczyszczonej
- 4 żółtka L
- 250ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka octu
- 1 litr oleju rzepakowego
- kieliszek spirytusu
- cukier puder
Jak przygotować:
Ser przeciskamy przez praskę dodajemy do niego mąkę ( przesianą) dodajemy cukry, żółtka, ocet, sodę i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, jeżeli będzie za lepkie podsypujemy mąką. Następnie wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy szklanką większe koła, w nich wycinamy nakrętką lub kieliszkiem dziurki. Na rozgrzany olej wrzucamy ciasto, odwracając po zarumienieniu.
Gotowe oponki układamy na papierze, aby odsączyć je od oleju. Następnie oprószamy cukrem pudrem.
Wszystkiego smacznego !