Można wykorzystać rosół z niedzieli - więc kolejna alternatywa dla pomidorowej ;)
Właściwości jakie niesie ze sobą spożywanie koperku to m.in działanie rozkurczowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością i wzdęciami.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i chorób układu krążenia.
Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego (może być tez drobiowo-warzywny)
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 duża żółta papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek koperku
- 1 mały jogurt grecki
- suszony koper
Jak przygotować:
Cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę.
Smażymy na dużym ogniu ok 2-3 minut. Solimy dla smaku.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy bulion oraz smażoną cebulę i paprykę. Dolewamy ok szklankę wody - gotujemy - do momentu aż ziemniaki zmiękną.
Następnie blendujemy i dodajemy pokrojony koperek. Dodajemy sól, pieprz, maggi - dla smaku.
Po nałożeniu na talerz, do każdego talerza nakładamy 2 łyżki jogurtu greckiego i posypujemy suszonym koprem.
Wszystkiego smacznego !