W związku z tym, że na południu Polski upały zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach - mam dla Was przepis na zupę, która może podkręcić nieco temperaturę.
Pyszna, aromatyczna zupa z dużą ilością warzyw.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 czerwona cebula
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- liście kafiru
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki syropu z agawy (ewentualnie miód)
- 2 kolby kukurydzy - gotowanej
- mleko kokosowe 250 ml
- pieprz, sól
- bulion warzywny 1,5 l
- papryczka chilli
- opakowanie podudzi z kurczaka - bez kości ok. 400g (LIDL)
Krótka wrzuta o kafirze :
Po pierwsze, jak widzicie już na zdjęciu obok nijak kAfir ma się do polskiego kEfiru ;)
Kafir to nic innego jak suszone liście limonki, jeśli ktoś z Was nie próbował tego orientalnego smaku to koniecznie musi to zmienić ! Kafir używany jest w kuchniach Indii, Malezji czy Tajlandii, znany jest przede wszystkim za sprawą swojego aromatycznego smaku.
(zdjęcie z archiwum LILDLa)
Jak przygotować:
Podudzia z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Marynujemy w syropie z agawy, soku cytryny i czosnku, dodajemy pokrojoną łodygę trawy cytrynowej i kilka liści kafiru. Marynujemy minimum 2 godziny. Po tym czasie, smażymy na grillu najlepiej elektrycznym. Podlewamy naszą marynatą. Następnie obsypujemy czarnym sezamem.
W osobnym garnku, podgrzewamy ugotowaną już kukurydzę, następnie kroimy kolbę na 3 lub 4 części.
W osobnym garnku, podgrzewamy bulion warzywny. Dodajemy do niego mleko kokosowe, pokrojoną papryczkę chilli oraz jeszcze jedną łodygę trawy cytrynowej. Dodajemy 4 liście kafiru.
Gotujemy przez 15 minut, po tym czasie dodajemy sok z cytryny. Gotujemy przez ok 10 minut mieszając. Można zagęścić mąką kokosową. Doprawiamy dla smaku
Czerwoną paprykę, pół zielonej, pół żółtej kroimy w słupki.
Następnie kroimy cebulę na 6 części, czosnek w cienkie plastry. Następnie świeżą trawę cytrynową kroimy drobno. Podsmażamy wszystko na dobrze rozgrzanej oliwie, solimy i pieprzymy.
Ciepłe warzywa, kukurydzę i kurczaka nakładamy na talerz, następnie zalewamy naszym bulionem.
Kurczaka możemy też podać na osobnym talerzu, lub nabitego na długą wykałaczkę - w formie szaszłyka.
Wszystkiego smacznego !