Pierogi z grzybami i kaszą bulgur
9/27/2017 09:34:00 PM
Cześć jestem Kaja i jestem grzyboholiczką ;)
Tak mogłabym zacząć dzisiejszy wpis.
Nie tylko uwielbiam jeść grzyby - ale i uwielbiam je zbierać !
Dlatego - sezonie na grzyby - TRWAJ !
Po ostatnich spacerach po lesie postanowiłam zrobić pierogi z farszem z leśnych grzybów z kaszą bulgur - i co ? urywają tyłek ! Dlatego udostępniam Wam przepis :)
Składniki na farsz:
- leśne grzyby ok. pół kg
- 1 duża cebula
- woreczek kaszy bulgur
- świeży tymianek - gałązka
- ząbek czosnku
- świeża pietruszka
- pieprz, sól dla smaku
- masło do podsmażenia grzybów
Składniki na ciasto - pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli
Jak przygotować farsz:
Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do podsmażonych grzybów. Smażyć ok. 20 minut - mieszając. Następnie dodać drobno posiekany czosnek oraz oskubaną ;) galązkę tymianku.
Następnie dodajemy ugotowany bulgur i kieliszek wody. Gotujemy mieszając ok 10 minut.
Doprawiamy dla smaku solą, pieprzem, maggie (tak, wiem niezdorwe :)
Jak przygotować ciasto na pierogi (ok. 50 szt) :
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, sól i miękkie masło - następnie stopniowo dodajemy wodę - aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być też miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Dzielimy je na kilka kawałków, które potem rozwałkowujemy - na bardzo cienkie ! Wycinamy szklanką kółka.
Wycięte kółka ponownie rozwałkowujemy - ciasto musi być cienkie !
Następnie nakładamy farsz. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut.
U mnie, żeby było tak turbogrzybowo zrobiłam jeszcze sos, którym na koniec polałam pierogi i posypałam je pietruszką.
Grzyby i bulgur to bardzo dobre połączenie !
Wszystkiego smacznego !
0 komentarze