Pierogi z grzybami i kaszą bulgur

9/27/2017 09:34:00 PM






Cześć jestem Kaja i jestem grzyboholiczką ;)
Tak mogłabym zacząć dzisiejszy wpis.
Nie tylko uwielbiam jeść grzyby - ale i uwielbiam je zbierać !
Dlatego - sezonie na grzyby - TRWAJ !
Po ostatnich spacerach po lesie postanowiłam zrobić pierogi z farszem z leśnych grzybów z kaszą bulgur - i co ? urywają tyłek ! Dlatego udostępniam Wam przepis :)





Składniki na farsz:

  •  leśne grzyby ok. pół kg 
  •  1 duża cebula 
  •  woreczek kaszy bulgur 
  • świeży tymianek - gałązka
  • ząbek czosnku 
  • świeża pietruszka
  • pieprz, sól dla smaku
  • masło do podsmażenia grzybów

Składniki na  ciasto - pierogi:
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli

Jak przygotować farsz: 
Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do podsmażonych grzybów. Smażyć ok. 20 minut - mieszając. Następnie dodać drobno posiekany czosnek oraz oskubaną ;) galązkę tymianku.
Następnie dodajemy ugotowany bulgur  i kieliszek wody. Gotujemy mieszając ok 10 minut. 
Doprawiamy dla smaku solą, pieprzem, maggie (tak, wiem niezdorwe :)



Jak przygotować ciasto na pierogi (ok. 50 szt)  :
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, sól i miękkie masło - następnie stopniowo dodajemy wodę -  aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być też miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Dzielimy je  na kilka kawałków, które potem rozwałkowujemy - na bardzo cienkie ! Wycinamy szklanką kółka. 
Wycięte kółka ponownie rozwałkowujemy - ciasto musi być cienkie !
Następnie nakładamy farsz. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut. 

U mnie, żeby było tak turbogrzybowo zrobiłam jeszcze sos, którym na koniec polałam pierogi i posypałam je pietruszką. 
Grzyby i bulgur to bardzo dobre połączenie ! 





Wszystkiego smacznego !
logo z jelonkiem


You Might Also Like

0 komentarze