Makaron z cukinii z karmelizowaną dynią i szpinakiem
9/21/2017 07:52:00 PM
Składniki:
- 4 duże cukinie
- 4 ząbki czosnku
- ok. 250 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oleju
- ok. 100 g dyni
- 2 łyżki cukru
- ser tarty grana padano
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- Łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Jak przygotować :
Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku - cienko pokrojonego w plastry - następnie dodajemy szpinak. Mieszamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Specjalną obieraczką (z zestawu z Ikei np. ;)) obieramy cukinie - tworząc z niej cienkie paski - makaron, który wrzucamy do przygotowanego wcześniej szpinaku. Dodajemy pokrojone w plastry kolejne. Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz dla smaku. Zostawiamy na conajmniej 30 min w garnku (nie na ogniu) mieszając co jakiś czas - aby cukinia wchłonęła smak szpinaku i czosnku.
Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oleju. Lekko przypiekamy - następnie dodajemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy.
Ciepły makaron z cukinii wymieszany ze szpinakiem i czosnkiem układamy na talerzu, następnie układamy na nim skarmelizowaną dynię i posypujemy serem granna padamo, posypujemy prażonym słonecznikiem.
Dodajemy pieprz i sól dla smaku.
Wszystkiego smacznego !
0 komentarze