Makaron z cukinii z karmelizowaną dynią i szpinakiem

9/21/2017 07:52:00 PM




Składniki: 
  • 4 duże cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 250 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 100 g dyni
  • 2 łyżki cukru
  • ser tarty grana padano
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  •  Łyżeczka soli
  •  szczypta pieprzu

Jak przygotować :
Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku -  cienko pokrojonego w  plastry - następnie dodajemy szpinak. Mieszamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Specjalną obieraczką (z zestawu z Ikei np. ;)) obieramy cukinie - tworząc z niej cienkie paski - makaron, który wrzucamy do przygotowanego wcześniej szpinaku. Dodajemy pokrojone w plastry kolejne. Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz dla smaku. Zostawiamy na conajmniej 30 min w garnku  (nie na ogniu) mieszając co jakiś czas - aby cukinia wchłonęła smak szpinaku i czosnku.
Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oleju. Lekko przypiekamy - następnie dodajemy 2 łyżki cukru i  karmelizujemy.
Ciepły makaron z cukinii wymieszany ze szpinakiem i czosnkiem układamy na talerzu, następnie układamy na nim skarmelizowaną dynię i posypujemy serem granna padamo, posypujemy prażonym słonecznikiem.
Dodajemy pieprz i sól dla smaku.
Wszystkiego smacznego !
logo z jelonkiem

You Might Also Like

0 komentarze