6 stycznia 2013

Pyszna przystawka, mimo iż wygląda jak pieczarki.:)
Pomysł na buraka karmelizowanego w miodzie, podanego na cieście francuskim.








SKŁADNIKI:

- 2 średnie buraczki
- 1 gotowiec - ciasta francuskiego
- 4 łyżki miodu
-  2 łyżki octu balsamicznego

Sos aioli : 
- główka czosnku 
- 1/2 szklanki majonezu
- pół cytryny 
- łyżeczka cukru


Kroimy buraczki na półtalarki - w miarę cienkie. W szklance rozrabiamy ocet balsamiczny i miód, dodajemy pół szklanki wody - zalewamy w brytfannie pokrojone przez nas buraczki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut (sprawdzamy co jakiś czas, czy buraczki są już miękkie, możemy nimi zamieszać  tak aby  były w zalewie :)
Kroimy na pół główkę czosnku i  wkładamy do piekarnika ( "w skorupkach" bez obierania )
prażymy przez około 20-30 minut - do  zezłocenia.

Rozwijamy na blacie nasze ciasto francuskie, wycinamy kieliszkiem kółeczka.
Kiedy buraczki są gotowe wyjmujemy je i układamy na wyciętych przez nas krążkach z ciasta francuskiego.
Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku do blendera.Dodajemy również majonez, pół wyciśniętej cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki.

Krążki z buraczkami wkładamy ponownie na 15 minut do piekarnika, do momentu aż ciasto francuskie nabierze koloru. Następnie wyjmujemy, układamy artystycznie i zalewamy sosem aioli.

Smacznego :)


Awangarda Smaku
1/06/2013 01:06:00 PM Kaja Lelonek-Laber
Pyszna przystawka, mimo iż wygląda jak pieczarki.:)
Pomysł na buraka karmelizowanego w miodzie, podanego na cieście francuskim.








SKŁADNIKI:

- 2 średnie buraczki
- 1 gotowiec - ciasta francuskiego
- 4 łyżki miodu
-  2 łyżki octu balsamicznego

Sos aioli : 
- główka czosnku 
- 1/2 szklanki majonezu
- pół cytryny 
- łyżeczka cukru


Kroimy buraczki na półtalarki - w miarę cienkie. W szklance rozrabiamy ocet balsamiczny i miód, dodajemy pół szklanki wody - zalewamy w brytfannie pokrojone przez nas buraczki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut (sprawdzamy co jakiś czas, czy buraczki są już miękkie, możemy nimi zamieszać  tak aby  były w zalewie :)
Kroimy na pół główkę czosnku i  wkładamy do piekarnika ( "w skorupkach" bez obierania )
prażymy przez około 20-30 minut - do  zezłocenia.

Rozwijamy na blacie nasze ciasto francuskie, wycinamy kieliszkiem kółeczka.
Kiedy buraczki są gotowe wyjmujemy je i układamy na wyciętych przez nas krążkach z ciasta francuskiego.
Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku do blendera.Dodajemy również majonez, pół wyciśniętej cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki.

Krążki z buraczkami wkładamy ponownie na 15 minut do piekarnika, do momentu aż ciasto francuskie nabierze koloru. Następnie wyjmujemy, układamy artystycznie i zalewamy sosem aioli.

Smacznego :)


Awangarda Smaku
Dzisiaj nadrabiam zaległości :) przyszedł weekend więc znalazłam chwilę wolnego czasu, aby uzupełnić kulinarne braki i móc oddać się przyjemności "pichcenia" :)

Z Nowym Rokiem, postanowiłam zrobić coś ze swoim życiem i ... zdrowiej się odżywiać :) jak długo w tym postanowieniu wytrwam...ciężko ocenić ... ale próbuje ;) stąd mój dzisiejszy przepis.

Można powiedzieć, że jest to zdrowe ciacho marchewkowe, jednak  ze względu na "niskopienność" tego ciacha bardziej przypomina mi on batonik.
Smak batonika, jak na coś zdrowego - jest bardzo przyzwoity.


SKŁADNIKI:
- 400 gram marchewki
- 2 pomarańcze
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki miodu
- 2 cm imbiru
- 4 jajka
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- łyżeczkę esencji z  wanilii


Białka oddzielamy od żółtek - ubijamy na sztywną pianę.

Ścieramy na dużych oczkach marchewkę,
następnie 2 cm imbiru. Z połowy pomarańczy zdrapujemy skórkę, dodajemy do marchewki i imbiru oraz płatki migdałowe.


Do żółtek dodajemy 2 łyżki miodu,  4 łyżki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, esencje waniliową . Do tego dodajemy marchewkę, imbir oraz skórkę pomarańczową.
Następnie powoli dodajemy w/w składniki do ubitych białek. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.

Całość wlewamy do wyłożonej wcześniej papierem brytfanki, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut.
Po ostudzeniu zalewamy czekoladą.

Smacznego :)



1/06/2013 11:53:00 AM Kaja Lelonek-Laber
Dzisiaj nadrabiam zaległości :) przyszedł weekend więc znalazłam chwilę wolnego czasu, aby uzupełnić kulinarne braki i móc oddać się przyjemności "pichcenia" :)

Z Nowym Rokiem, postanowiłam zrobić coś ze swoim życiem i ... zdrowiej się odżywiać :) jak długo w tym postanowieniu wytrwam...ciężko ocenić ... ale próbuje ;) stąd mój dzisiejszy przepis.

Można powiedzieć, że jest to zdrowe ciacho marchewkowe, jednak  ze względu na "niskopienność" tego ciacha bardziej przypomina mi on batonik.
Smak batonika, jak na coś zdrowego - jest bardzo przyzwoity.


SKŁADNIKI:
- 400 gram marchewki
- 2 pomarańcze
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki miodu
- 2 cm imbiru
- 4 jajka
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- łyżeczkę esencji z  wanilii


Białka oddzielamy od żółtek - ubijamy na sztywną pianę.

Ścieramy na dużych oczkach marchewkę,
następnie 2 cm imbiru. Z połowy pomarańczy zdrapujemy skórkę, dodajemy do marchewki i imbiru oraz płatki migdałowe.


Do żółtek dodajemy 2 łyżki miodu,  4 łyżki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, esencje waniliową . Do tego dodajemy marchewkę, imbir oraz skórkę pomarańczową.
Następnie powoli dodajemy w/w składniki do ubitych białek. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.

Całość wlewamy do wyłożonej wcześniej papierem brytfanki, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut.
Po ostudzeniu zalewamy czekoladą.

Smacznego :)