14 lutego 2013



Szybki, słodki i alkoholizowany ;) Dzisiaj z racji Walentynek, do deseru dodałam truskawki - raczej w  sezonie zimowym staram się ich unikać - ilość chemii, może spowodować, iż zamiast nastrojowych Walentynkowych świeczek, to my zaczniemy świecić  - ale dziś zaryzykowałam....
Deser niezwykle prosty - zamiast Baileysa możemy dodać inny likier, zamiast truskawek - inne owoce - zupełna dowolność.





Składniki: (na dwie porcje)


4 kieliszki likieru
1 podpłomyk ( bez cukru )
200 ml mleka
śnieżka
truskawki
płatki czekoladowe



Nalewamy po 2 kieliszki likieru, wkruszamy do niego podpłomyk (lub zamiast niego biszkopty). Ubijamy śnieżkę z mlekiem, nakładamy łyżką - ozdabiamy owocami oraz płatkami czekoladowymi.


Smacznego :)
2/14/2013 01:14:00 PM Kaja Lelonek-Laber


Szybki, słodki i alkoholizowany ;) Dzisiaj z racji Walentynek, do deseru dodałam truskawki - raczej w  sezonie zimowym staram się ich unikać - ilość chemii, może spowodować, iż zamiast nastrojowych Walentynkowych świeczek, to my zaczniemy świecić  - ale dziś zaryzykowałam....
Deser niezwykle prosty - zamiast Baileysa możemy dodać inny likier, zamiast truskawek - inne owoce - zupełna dowolność.





Składniki: (na dwie porcje)


4 kieliszki likieru
1 podpłomyk ( bez cukru )
200 ml mleka
śnieżka
truskawki
płatki czekoladowe



Nalewamy po 2 kieliszki likieru, wkruszamy do niego podpłomyk (lub zamiast niego biszkopty). Ubijamy śnieżkę z mlekiem, nakładamy łyżką - ozdabiamy owocami oraz płatkami czekoladowymi.


Smacznego :)
Jak Walentynki to na kolację afrodyzjaki - tym bardziej, że właśnie krewetki i truskawki uważane są jakie te najbardziej "romantyczne" :)
Krewetki uwielbiam i mogłabym je jeść tonami, zatopione we własnym sosie,  na maśle z dodatkiem czosnku - smakują mi najlepiej - odpowiednio doprawione solą - swoim smakiem podbijają moje serce :)


Krewetki na pewno zrobione w mało dietetyczny sposób - na dużej ilości masła i z dużą ilością czosnku a na domiar złego dobrze dosolone - lekarze mogą jęknąć z przerażenia :)






Składniki

600 g krewetek (aktualnie w promocji w Lidlu)
1/2 masła
3 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
ok 1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody


Masło wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy krewetki oraz pokrojone  w plastry ząbki czosnku. Na wolnym ogniu podduszamy przez około 20 minut, podlewamy lekko wodą i zostawiamy na kolejnych 10 minut, solimy . Dusimy przez kolejne 10 minut, podlewając wodą - musi wydobyć się spod krewetek ich właściwy smak - który w połączeniu z masłem nabierze żółto-pomarańczowego koloru.
Dla mnie, żadna inna forma podania krewetek nie jest tak dobra a na dodatek tak prosta :) może to i dlatego, że jestem czosnkoholiczką  i czosnek jest nieodłącznym elementem mojej kuchni ....


Życzę smacznego :)

2/14/2013 12:56:00 PM Kaja Lelonek-Laber
Jak Walentynki to na kolację afrodyzjaki - tym bardziej, że właśnie krewetki i truskawki uważane są jakie te najbardziej "romantyczne" :)
Krewetki uwielbiam i mogłabym je jeść tonami, zatopione we własnym sosie,  na maśle z dodatkiem czosnku - smakują mi najlepiej - odpowiednio doprawione solą - swoim smakiem podbijają moje serce :)


Krewetki na pewno zrobione w mało dietetyczny sposób - na dużej ilości masła i z dużą ilością czosnku a na domiar złego dobrze dosolone - lekarze mogą jęknąć z przerażenia :)






Składniki

600 g krewetek (aktualnie w promocji w Lidlu)
1/2 masła
3 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
ok 1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody


Masło wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy krewetki oraz pokrojone  w plastry ząbki czosnku. Na wolnym ogniu podduszamy przez około 20 minut, podlewamy lekko wodą i zostawiamy na kolejnych 10 minut, solimy . Dusimy przez kolejne 10 minut, podlewając wodą - musi wydobyć się spod krewetek ich właściwy smak - który w połączeniu z masłem nabierze żółto-pomarańczowego koloru.
Dla mnie, żadna inna forma podania krewetek nie jest tak dobra a na dodatek tak prosta :) może to i dlatego, że jestem czosnkoholiczką  i czosnek jest nieodłącznym elementem mojej kuchni ....


Życzę smacznego :)