Leczo warzywne to coś co mogłabym jeść bezustannie. Czasem daje do niego koncentrat, czasem mięso do tego chilli - dziś obyło się bez tych składników. Ale w chłodne jesienne wieczory mięso i chilli to idealny duet pasujący do tego leczo.
Składniki:
- 1 cukinia
- puszka krojonych pomidorów
- 6 dużych ogórków kiszonych + około 1 szklanka wody spod ogórków
- 2 czerwone cebule
- 2 duże czerwone papryki
- 1 duża zielona papryka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz dla smaku
- oliwa
- ok. 5 liści laurowych
- ok. 6 ziaren ziela angielskiego
- opakowanie cieciorki(ciecierzycy) LIDL - słoik 540g
Jak przygotować:
Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać cienko pokrojony czosnek.
Pokroić paprykę, cukinię w kostkę - podsmażyć wraz z cebulą - na dużym ogniu, mieszając. Doprawić solą. Zalać ok. litrem wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Jak warzywa lekko zmiękną dodać pokrojone kiszone ogórki, wlać także kwas spod ogórków. Dodać pieprz i sól. Gotować ok 20-30 minut.
Wszystkiego smacznego !