8 stycznia 2013


Nigdy bym się nie spodziewała, że zwykła pietruszka może tak wykwintnie smakować. Z racji, tego iż przystawka ta nie posiada ani grama mięsa - nazwałam ją babską :)
Jest na prawdę godna polecenia !!!



SKŁADNIKI:

- ok 7 szt średnich pietruszek
- pół szklanki miodu
- pieprz, sól dla smaku
- dwie główki czosnku

Pietruszkę, kroimy w plastry (jak na zdjęciu), układamy na blaszce. Kroimy główki czosnku na pół. Do 3/4 wody dodajmy miód, mieszamy - naszą konsystencją zalewamy pietruszkę. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni - pieczemy do zezłocenia czosnek - ok 25 minut, pietruszki - ok 50-60 minut.


Dla nadania naszej pietruszce wyrazistego smaku, konieczny jest sos aioli.
Podawałam jego skład w przepisie z francuskimi buraczkami: http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/francuskie-buraczki-z-sosem-aioli.html




Uważam, że na babskie spotkania lub dla mniej mięsożernych samców :) - jest doskonała !!!

Polecam i życzę
Smacznego :)




Awangarda Smaku
1/08/2013 04:27:00 AM Kaja Lelonek-Laber

Nigdy bym się nie spodziewała, że zwykła pietruszka może tak wykwintnie smakować. Z racji, tego iż przystawka ta nie posiada ani grama mięsa - nazwałam ją babską :)
Jest na prawdę godna polecenia !!!



SKŁADNIKI:

- ok 7 szt średnich pietruszek
- pół szklanki miodu
- pieprz, sól dla smaku
- dwie główki czosnku

Pietruszkę, kroimy w plastry (jak na zdjęciu), układamy na blaszce. Kroimy główki czosnku na pół. Do 3/4 wody dodajmy miód, mieszamy - naszą konsystencją zalewamy pietruszkę. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni - pieczemy do zezłocenia czosnek - ok 25 minut, pietruszki - ok 50-60 minut.


Dla nadania naszej pietruszce wyrazistego smaku, konieczny jest sos aioli.
Podawałam jego skład w przepisie z francuskimi buraczkami: http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/francuskie-buraczki-z-sosem-aioli.html




Uważam, że na babskie spotkania lub dla mniej mięsożernych samców :) - jest doskonała !!!

Polecam i życzę
Smacznego :)




Awangarda Smaku