19 października 2015




Dzień dobry w nowym tygodniu :)
Miałam dodać wpis dopiero w niedziele, ale nie mogłam się już doczekać ;)  Zupa krem wyszła tak smaczna, że nie możecie czekać już na nią ani dnia dłużej !
Tym bardziej w sezonie na dynie ! 
Koniecznie szybko wypróbujcie ten przepis !


-Połowa dyni - ok. 2,5kg
-250 ml piwa
- 1/2 szklanki wody
- 2 czubate łyżki miodu
-pół główki czosnku ok.5 ząbków
-3 łyżki przyprawy - zioła tajskie ( nowość - zdjęcie na dole) 
-ser cheddar w plasterkach, które kruszymy - mój kupiony w lidlu (zdjęcie na dole)
-sól, pieprz 
-bulion ( ok. 2 garści mrożonej włoszczyny z dużą ilością marchewki;) + opiekana na palniku cebula)
-jogurt grecki
-gałązka rozmarynu
- sok z  jednej cytryny 



Dynię obieramy z skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do brytfanki/ formy. 
Piwo podgrzewamy i roztapiamy w nim miód, dodajemy wody. Zalewamy tym roztworem dynie, dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku i dwa całe w łupinie. Przykrywamy folią - wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z termoobiegiem. Pieczemy ok. 30 minut, po 25 min. zaglądamy pod folię - dodajemy soli i pieprzu, odkrywamy i przez następne 15 minut pieczemy bez przykrycia - do lekkiego zarumienienia. Lekko mieszamy i zostawiamy na ok 5-10 minut. 



W międzyczasie gotujemy nasz bulion - ok. 1,5 litra wody i dwie garści włoszczyzny + opalona cebula. Gotujemy ok. 30 minut - następnie blendujemy nasz bulion - bez cebuli, zamiast tego dodajemy 3 ząbki czosnku.
Blendujemy także naszą upieczoną dynię, wraz z naszym roztworem i czosnkiem smażonym wcześniej pod folią. Łączymy zblendowany bulion i dynię. Gotujemy, mieszając - dodajemy 3 płaskie łyżki przyprawy zioła tajskie - która jest fenomenalnie aromatyczna ! Dodajemy także sok z cytryny, ok 2/3 łyżeczki soli oraz pieprz.Krem musi być odpowiednio słony aby wydobyć smak dyni.
Przed podaniem do każdej miseczki kruszymy plasterek cheddara, Zalewamy go gorącym kremem. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu greckiego, posypujemy świeżym pieprzem.

WSZYSTKIEGO SMACZNEGO !!!







10/19/2015 01:04:00 PM Kaja Lelonek-Laber



Dzień dobry w nowym tygodniu :)
Miałam dodać wpis dopiero w niedziele, ale nie mogłam się już doczekać ;)  Zupa krem wyszła tak smaczna, że nie możecie czekać już na nią ani dnia dłużej !
Tym bardziej w sezonie na dynie ! 
Koniecznie szybko wypróbujcie ten przepis !


-Połowa dyni - ok. 2,5kg
-250 ml piwa
- 1/2 szklanki wody
- 2 czubate łyżki miodu
-pół główki czosnku ok.5 ząbków
-3 łyżki przyprawy - zioła tajskie ( nowość - zdjęcie na dole) 
-ser cheddar w plasterkach, które kruszymy - mój kupiony w lidlu (zdjęcie na dole)
-sól, pieprz 
-bulion ( ok. 2 garści mrożonej włoszczyny z dużą ilością marchewki;) + opiekana na palniku cebula)
-jogurt grecki
-gałązka rozmarynu
- sok z  jednej cytryny 



Dynię obieramy z skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do brytfanki/ formy. 
Piwo podgrzewamy i roztapiamy w nim miód, dodajemy wody. Zalewamy tym roztworem dynie, dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku i dwa całe w łupinie. Przykrywamy folią - wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z termoobiegiem. Pieczemy ok. 30 minut, po 25 min. zaglądamy pod folię - dodajemy soli i pieprzu, odkrywamy i przez następne 15 minut pieczemy bez przykrycia - do lekkiego zarumienienia. Lekko mieszamy i zostawiamy na ok 5-10 minut. 



W międzyczasie gotujemy nasz bulion - ok. 1,5 litra wody i dwie garści włoszczyzny + opalona cebula. Gotujemy ok. 30 minut - następnie blendujemy nasz bulion - bez cebuli, zamiast tego dodajemy 3 ząbki czosnku.
Blendujemy także naszą upieczoną dynię, wraz z naszym roztworem i czosnkiem smażonym wcześniej pod folią. Łączymy zblendowany bulion i dynię. Gotujemy, mieszając - dodajemy 3 płaskie łyżki przyprawy zioła tajskie - która jest fenomenalnie aromatyczna ! Dodajemy także sok z cytryny, ok 2/3 łyżeczki soli oraz pieprz.Krem musi być odpowiednio słony aby wydobyć smak dyni.
Przed podaniem do każdej miseczki kruszymy plasterek cheddara, Zalewamy go gorącym kremem. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu greckiego, posypujemy świeżym pieprzem.

WSZYSTKIEGO SMACZNEGO !!!