9 lutego 2013

W te ostatnie dni karnawału -  jeszcze coś kolorowego :) Babeczki cytrynowe z kremem mascarpone.Szybkie do przygotowania i kojące oko - swymi kolorami.

Składniki:

1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 2 cytryn 
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki kefiru



Składniki na krem:
200 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
5 kropel czerwonego barwnika


Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno jajka i otartą skórkę z cytryn oraz sok. 
Następnie bez użycia miksera -  przesiewamy kolejno mąkę zmieszaną z proszkiem, na zmianę z kefirem - mieszamy delikatnie na gładką konsystencję. 

Nakładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut.

Po wyjęciu odstawiamy do przestygnięcia - następnie szprycą nakładamy krem. 
(Śmietanę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy mascarpone, krople barwnika.)


 Smacznego :)

Cytrynowe wypieki
2/09/2013 01:18:00 PM Kaja Lelonek-Laber
W te ostatnie dni karnawału -  jeszcze coś kolorowego :) Babeczki cytrynowe z kremem mascarpone.Szybkie do przygotowania i kojące oko - swymi kolorami.

Składniki:

1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 2 cytryn 
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki kefiru



Składniki na krem:
200 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
5 kropel czerwonego barwnika


Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno jajka i otartą skórkę z cytryn oraz sok. 
Następnie bez użycia miksera -  przesiewamy kolejno mąkę zmieszaną z proszkiem, na zmianę z kefirem - mieszamy delikatnie na gładką konsystencję. 

Nakładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut.

Po wyjęciu odstawiamy do przestygnięcia - następnie szprycą nakładamy krem. 
(Śmietanę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy mascarpone, krople barwnika.)


 Smacznego :)

Cytrynowe wypieki