Zupa koperkowa

3/20/2019 05:11:00 PM


Niby krem, niby zupa - ważne, że sycące i zdrowe.
Można wykorzystać rosół z niedzieli - więc kolejna alternatywa dla pomidorowej ;)
Właściwości jakie niesie ze sobą spożywanie koperku to m.in działanie rozkurczowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością i wzdęciami.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i chorób układu krążenia.

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być tez drobiowo-warzywny)
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 duża żółta papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek koperku
  • 1 mały jogurt grecki
  • suszony koper

Jak przygotować:

Cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. 
Smażymy na dużym ogniu ok 2-3 minut. Solimy dla smaku. 
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy bulion oraz smażoną cebulę i paprykę. Dolewamy ok szklankę wody - gotujemy - do momentu aż ziemniaki zmiękną. 
Następnie blendujemy i dodajemy pokrojony koperek. Dodajemy sól, pieprz, maggi - dla smaku.
Po nałożeniu na talerz, do każdego talerza nakładamy 2 łyżki jogurtu greckiego i posypujemy suszonym koprem. 


Wszystkiego smacznego !


You Might Also Like

0 komentarze