Anyzkowe pulpety z sosem teriyaki
1/18/2013 05:54:00 PMDzisiaj polskie pulpety zupełnie nie w polskim stylu :) Zawsze jakoś udziwniam mięso mielone - więc i tak było tym razem.
SKŁADNIKI:
3szkl bulionu (rosołu na indyku)
800g mielonego mięsa z indyka
6 paluszków mrożonych surimi
pół dużej cebuli
3 gwiazdy anyżu
3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu teriyaki
3 plastry świeżego imbiru
2 krople tabasco z papryczek jalapeno (łagodny)
1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
Do bulionu dodajemy 3 plastry imbiru, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu teriyaki, 2 gwiazdki anyżu, pieprz seczuański, krople z jalapeno oraz ząbek czosnku.
Gotujemy przez 10-15 minut .
Kroimy surimi oraz cebulę w drobną kostkę. Wyciskamy czosnek.
Mieszamy wszystko i formujemy pulpeciki. Opiekamy je na oliwie do zezłocenia.
Następnie wrzucamy do bulionu, nasze kuleczki.(lub odwrotnie - pulpety zalewamy bulionem w zależności od wielkości patelni )
Podajemy z ryżem, który gotujemy z gwiazdką anyżu.
Życzę smacznego :)
1 komentarze