Babeczki cytrynowe w Walentynkowym klimacie
2/09/2013 09:18:00 PM
W te ostatnie dni karnawału - jeszcze coś kolorowego :) Babeczki cytrynowe z kremem mascarpone.Szybkie do przygotowania i kojące oko - swymi kolorami.
Składniki na krem:
Smacznego :)
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 2 cytryn
pół szklanki kefiru
200 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
5 kropel czerwonego barwnika
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno jajka i otartą skórkę z cytryn oraz sok.
Następnie bez użycia miksera - przesiewamy kolejno mąkę zmieszaną z proszkiem, na zmianę z kefirem - mieszamy delikatnie na gładką konsystencję.
Nakładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut.
(Śmietanę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy mascarpone, krople barwnika.)
Smacznego :)
3 komentarze