Chrupiace gofry
6/15/2014 10:15:00 PM
Gofry to doskonaly pomysl na deser dla dzieci ale takze i dla doroslych :)
Po co robic samemu gofry?
Przede wszystkim po to, aby miec pewnosc, ze nikt nie dodal do nich jakiejs chemii... Co w dzisiejszych czasach jest rutynowa czynnoscia...
Drugim powodem jest satysfakcja.
Robilam kilka razy gofry jednak zawsze bylo cos z nimi nie tak... Najwiekszym problemem bylo zawsze to ze byly "sflaczale" - co dla mnie jest niedopuszczalne...
Metoda prob i bledow osiagnelam oczekiwany rezultat - chrupiace gofry !
Skladniki:
2 szklanki maki
200ml mleka
1/3 szklanki oleju ryzowego*
1lyzeczka proszu do pieczenia
3 jajka
Szczypta soli
Jak przygotowac?
Slyszalam kilka opinii, co zrobic aby gofry byly chrupiace - jednym z nich byl pomysl aby mleko zastapic woda gazowana - szczerze, sprawdza sie swietnie przy nalesnikach - przy gofrach raczej nie ...
Zaczynamy od wsypania maki do misy miksera, dodajemy mleko, olej, proszek do pieczenia oraz 3 zoltka jajek - ubijamy milserem - bez specjalnych czulosci :)
Bialka ubijamy w osobnej misie na sztywna piane.
*Olej ryzowy mozecie zastapic olejem slonecznikowym. Ja nie mialam slonecznikowego i chcialam przetestowac olej, ktory podobno zaczyna dymic przy 230stopniach.Z czystym sumieniem moge Wam go polecic, nie smierdzi, nie dymi i nie szczypie w oczy - pod warunkiem ze macie czysta gofrownice ;)Na zdjeciu obok zakupiony przeze mnie olej ryzowy, ktory doskonale nadaje sie takze do salatek (choc ja jestem wierna oliwie z oliwek ;)
Wracajac jednak do naszego ciasta gofrowego :)
ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser. Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki Nastepnie do nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i zostawiamy na kilka minut.
Nie ukrywam, ze ciezko mi okreslic na ile bo zawsze ze zniecierpliwieniem podnosze pokrywe gofrownicy i zagladam ...
Na początku gofry wyglądają tak jak na tym zdjęciu |
Pozniej, widac ze staja sie bardziej chrupiace. Jezeli macie dobra gofrownice to nie ma potrzeby aby przerzucac gofry na druga strone. Ja z racji, iz moja gofrownica to urzadzenie wielofunkcyjne z wymiennymi wkladkami,czasem przekladam gofry.
Pamietajcie jednak ze gofry jak beda gotowe same odkleja sie od obu stron gofrownicy. Nie trzeba ich podwadzac, skrobac - one nabierajac chrupkosci i same odchodza.
Po wyjeciu z gofrownicy, nalezy lekko ostudzic gofry i ...
Wedle uznania i smaku uzupelnic je w owoce, bita smietane lub cukier puder
Smacznego !!!
2 komentarze