Krem z pieczonych buraków
12/03/2015 09:29:00 PMDzień dobry :)
Dziś kolejna zupa krem tym razem z pieczonych buraków.
Dzięki antocyjanom, które występują także w czerwonym winie - buraki mają właściwości lecznicze.
Dzięki nim mamy znacznie większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków.
- 5 dużych buraków
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- sok z połowy cytryny
2 duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry i wrzucamy na blachę.
Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut, aż do momentu gdy buraki w folii zmiękną. Następnie odwijamy je z folii, kroimy i blendujemy w misce wraz z pozostałymi burakami. Dodajemy do bulionu,wciskamy cytrynę, gotujemy kilka minut. Doprawiamy pierzem i solą dla smaku.
Wszystkiego smacznego !
0 komentarze