Zakwas na świąteczny barszcz

12/13/2015 04:45:00 PM

Witajcie, 
Dziś mam dla Was prosty przepis na zakwas do barszczu. To już najwyższa pora aby go przygotować i wykorzystać w Wigilię. Testowo w nieco innej formie :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba







Gotujemy wodę z łyżeczką cukru. 
Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry, które zmieszczą się do naszego  słoika.
Układamy w słoiku, obieramy czosnek i wrzucamy go do słoika, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Wodę z cukrem lekko studzimy, następnie zalewamy nasze buraki. Na koniec wkładamy skórkę z chleba razowego - słoik przykrywamy gazą - odkładamy w ciepłe ciemne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie nasze buraki nabiorą nieco kwaskowatego smaku - wówczas możemy przenieść go do lodówki :) Tam może stać do 2 tygodni. 


Wszystkiego smacznego !



You Might Also Like

0 komentarze