Czekoladowa lawa - fondant czekoladowy
2/13/2016 04:42:00 PM
Witajcie,
Dookoła wszyscy trąbią o Walentynkach - więc i ja mam dla Was słodką propozycję na 14.lutego.
Czekoladowa lawa wygląda wspaniale i smakuje wyśmienicie!
Koniecznie sprawdźcie !
100g gorzkiej czekolady
2 jajka
50g masła
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wysmarować dokładnie masłem cztery foremki i oprószyć mąką.
Foremki postawić na blaszce do pieczenia.
Czekoladę połamać na kosteczki kąpieli wodnej, dodać masło - wymieszać na gładką masę.
Jajka wbić do miski, dodać sól, cukier zmiksować na jednolitą masę.
Dodać mąkę i krótko zmiksować. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać mikserem na małych obrotach na jednolitą masę
Wlać ją do przygotowanych foremek i wstawić do piekarnika.
Piec przez 8-9 minut - BEZ TERMOOBIEGU
Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty, obkroić delikatnie nożem przy obręczy i wyłożyć na talerzyki. Udekorować cukrem pudrem i owocami.
Wszystkiego smacznego,
0 komentarze