Czekoladowa lawa - fondant czekoladowy

2/13/2016 04:42:00 PM


Witajcie,
Dookoła wszyscy trąbią o Walentynkach - więc i ja mam dla Was słodką propozycję na 14.lutego.
Czekoladowa lawa wygląda wspaniale i smakuje wyśmienicie!
Koniecznie sprawdźcie !



100g gorzkiej czekolady
2 jajka
50g masła
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki





Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wysmarować dokładnie masłem  cztery foremki i oprószyć mąką.
Foremki postawić na blaszce do pieczenia.

Czekoladę połamać na kosteczki  kąpieli wodnej, dodać masło - wymieszać na gładką masę.

Jajka wbić do miski, dodać sól, cukier zmiksować na jednolitą masę.
Dodać mąkę i  krótko zmiksować. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać  mikserem na małych obrotach na jednolitą masę
Wlać ją do przygotowanych foremek i wstawić do piekarnika. 
Piec przez 8-9 minut - BEZ TERMOOBIEGU
Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty, obkroić delikatnie nożem przy obręczy i wyłożyć na talerzyki. Udekorować cukrem pudrem i owocami.

Wszystkiego smacznego,








You Might Also Like

0 komentarze