Pyszna pasta paprykowa
4/17/2016 09:38:00 PM- 4 czerwone papryki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- pieprz, sól dla smaku
- szczypta ostrej papryki
- szczypta granulowanego czosnku
Dawno chyba nie było aż tak prostego przepisu ;)
4 czerwone papryki, kroimy na pół, pozbywamy się pestek. Połówki papryki układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, pieprzymy i solimy. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni - do zmiękczenia.
Po ok.25 minutach odwracamy papryki na drugą stronę. Dalej pieczemy, wszystko zależy od papryki ale około 50 minut. Po tym czasie przykrywamy nasze papryki na 10 min. folią aluminiową - tak aby się zaparzyły - wówczas łatwiej będzie pozbyć się skórki. Jeżeli skórka nie odchodzi jeszcze zbyt łatwo, możecie do oddzielania papryki użyć łyżeczki - przecież i tak za chwilę będziecie blendować.
Paprykę mieszamy z sosem sojowym, dodajemy szczyptę ostrej papryki i czosnek - blendujemy na gładką masę. Taką pastę możecie trzymać maksymalnie do 5 dni w lodówce.
Wszystkiego smacznego !
0 komentarze