Kalafior w musztardzie z curry

10/07/2017 07:04:00 PM



Jeżeli jeszcze nie próbowaliście smaku kalafiora z musztardą i z curry, to koniecznie trzeba to zmienić ! Po jego zjedzeniu już nigdy nie spojrzycie na kalafiora tak jak kiedyś !
Tym razem kalafior podzielony jest na małe różyczki - może być wykorzystany jako dodatek do drugiego dania lub jako przystawka, można go też dodać do sałatki. Jeżeli chcecie możecie, także zapiec kalafiora w całości i na koniec posypać zieloną pietruszką - wygląda i smakuje imponująco 

Składniki :
  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżka musztandardy
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry  KOTANYI
  • 3 łyżki octu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Szczypta ziół dalmatyńskich
  • pieprz, sól dla smaku


Jak przygotować :
Kalafiora obieramy, myjemy rozrywany na mniejsze różyczki.  W osobnym naczyniu mieszamy olej, ocet, musztardę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek,przyprawy. Przygotowaną marynatą zalewamy różyczki kalafiora. Zostawiamy na minimum 30 minut. 
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, pieczemy przez 30-40 minut.


Wszystkiego  smacznego !


                                                                                                         






You Might Also Like

0 komentarze