Krem z cukinii

9/09/2018 10:42:00 PM





Wrzesień to idealny czas na zupy krem, które uwielbiam ! 
Gęste, sycące i pełne wartości odżywczych a do tego niezwykle proste.
U mnie króluje obecnie krem z cukinii, który polecam i Wam - poniżej przepis.



Składniki:


  • 2 duże cukinie
  • 1,5 l bulionu - z warzywami, na których się gotował
  • pieprz, sól
  • oliwa
  • ser tarty grana padano - do doprawienia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gruszka
  • bekon - cienkie plastry lub kiełbasa żywiecka cienko pokrojona - na chipsy

Jak przygotować:

Cukinie kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cienko pokrojone plastry czosnku - ważne, aby nie przypalić czosnku, bo w konsekwencji stanie się gorzki. Po podsmażeniu czosnku, dodajemy cukinie, dodajemy sól.  Cukinie podsmażamy ok 15 minut. Następnie dodajemy ją do bulionu.
Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy pieprz, sól dla smaku. 
Następnie blendujemy - oczywiście nasz bulion z cukinią powinien wystygnąć - ale ja nigdy nie mam na to czasu ;)
Po zblendowaniu gotujemy jeszcze ok 10 min - gęstą zupę łatwiej przypalić, dlatego warto czasem zamieszać. Gruszkę kroimy w plastry, które grillujemy. Cienko pokrojoną kiełbasę żywiecką lub bekon - podsmażamy na patelni - aby osiągnąć efekt chipsa.

Nakładamy na talerz, następnie dodajemy grzanki, gruszkę, chipsy.
Dodajemy świeży pieprz.



 Wszystkiego smacznego !      









You Might Also Like

0 komentarze