Kurczak w trawie
1/09/2013 11:34:00 PM
Dzisiaj pomysł na szybki obiad lub obiadokolację :)
Kurczak w trawie brzmi ... dwuznacznie :) stąd od razu obok zdjęcie użytej przeze mnie trawy :)
Uważam, że nadaje aromatu i idealnie pasuje do tego dania.
Składniki:
- ok. 5 podudzi z kurczaka
- 1/4 pora
- średnia cebula
- łyżeczka trawy cytrynowej
- łyżeczka przyprawy meksykańskiej
- łyżeczka przyprawy "salsa de Yucatan"
- łyżeczka curry
- 200 ml mleka kokosowego (najlepiej o konsystencji stałej nie płynnej)
- puszka krojonych ananasów
- szczypta suszonych chilli
Potrzebujemy woka lub średniogłębokiego garnka.Jak już takowy znajdziemy bierzemy się za krojenie cebulki w grubą kostkę, lekko szklimy ją na oliwie z oliwek (dla naszego zdrowia:)) Kroimy por na półtalarki, wrzucamy do plastikowej misy - zasypujemy solą na jakieś 10 minut - po upływie, tego czasu płukamy nasze warzywo zimną wodą, przecedzamy.
Do oleju i cebuli wrzucamy podudzia, lekko ścinamy mięcho :) z każdej ze stron.
Następnie, odlewamy - lub wypijamy :)sok z puszki ananasów. Ananasy wrzucamy do naszego mięsa, dodajemy przyprawy oraz trawę cytrynową.
Następnie, kroimy drobniej suszone chili, oczywiście można dodać zawsze mniej lub więcej - w zależności od możliwości i upodobań :)
Smacznego :)
Kurczak w trawie brzmi ... dwuznacznie :) stąd od razu obok zdjęcie użytej przeze mnie trawy :)
Uważam, że nadaje aromatu i idealnie pasuje do tego dania.
Składniki:
- ok. 5 podudzi z kurczaka
- 1/4 pora
- średnia cebula
- łyżeczka trawy cytrynowej
- łyżeczka przyprawy meksykańskiej
- łyżeczka przyprawy "salsa de Yucatan"
- łyżeczka curry
- 200 ml mleka kokosowego (najlepiej o konsystencji stałej nie płynnej)
- puszka krojonych ananasów
- szczypta suszonych chilli
Potrzebujemy woka lub średniogłębokiego garnka.Jak już takowy znajdziemy bierzemy się za krojenie cebulki w grubą kostkę, lekko szklimy ją na oliwie z oliwek (dla naszego zdrowia:)) Kroimy por na półtalarki, wrzucamy do plastikowej misy - zasypujemy solą na jakieś 10 minut - po upływie, tego czasu płukamy nasze warzywo zimną wodą, przecedzamy.
Do oleju i cebuli wrzucamy podudzia, lekko ścinamy mięcho :) z każdej ze stron.
Następnie, odlewamy - lub wypijamy :)sok z puszki ananasów. Ananasy wrzucamy do naszego mięsa, dodajemy przyprawy oraz trawę cytrynową.
Następnie, kroimy drobniej suszone chili, oczywiście można dodać zawsze mniej lub więcej - w zależności od możliwości i upodobań :)
- Następnie dodajemy ok. 200 ml mleka kokosowego, oraz por.Zostawiamy na małym ogniu, przez 10-15 minut - musimy jednak uważać, aby nie rozgotować naszego kurczaka !!! Wszystko inne to "pikuś" :) na koniec dodajemy sól i pieprz dla smaku a mnie nie pozostaje już nic innego jak życzyć -
Smacznego :)
1 komentarze