Sakiewki ze szpinakiem i feta
1/21/2013 04:37:00 PMŁatwe do przygotowania i z niewielkiej ilości składników. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i na przekąskę, a także na drugie danie :)
"Farszem" można posmarować tosty i wystawić na imprezowy stolik, można także podawać farsz na krakersach - jest na prawdę wiele form podania tego pysznego nadzienia i pod każdą postacią będzie smakować :)
SKŁADNIKI:
na "farsz"
- 4 garstki świeżego szpinaku
- ok. 6 suszonych pomidorów z oleju
- ser feta
- 1 średnia czerwona cebulka
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
naleśniki :
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki wody gazowanej
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie zielony świeży szpinak - mieszamy do skurczenia szpinaku ;) Odstawiamy do ostygnięcia. Drobno kroimy suszone pomidory, oraz fetę. Wrzucamy do szpinaku i cebuli - mieszamy - skrapiamy cytryną dla smaku - nasz farsz GOTOWY :)
Naleśniki, pewnie każdy wie jak zrobić ale... dla pewności przypomnę :)
Wszystko - oprócz gazowanej wody wrzucamy do miski i miksujemy - do uzyskania stałej konsystencji.
Następnie rozcieńczamy wodą gazowaną. Pieczemy na małym ogniu na oliwie z oliwek - jak zwykle u mnie:)
Odwracamy na drugą i ponownie podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety .
Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać do innego typu przystawek - jak dla mnie jest boski :)
Smacznego :)
0 komentarze