27 stycznia 2013

Posted by jinson on 1/27/2013 01:34:00 AM 1 comment
Dzisiaj deser  przepełniony  gorzką czekoladą.
Deser wymaga troszkę pracy ale jest dość niepowtarzalny i warto go przetestować.















Składniki:

Pieczone jabłka: 
jabłka (ilość w zależności od potrzeb)
suszone śliwki (po 3 do każdego jabłka)
ok. 4 łyżeczki startej mlecznej czekolady (1 na jedno jabłko)





Masa czekoladowa na spaghetti:
40g gorzkiej czekolady
220g mąki
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru pudru






Masa z mascarpone podana w czekoladowym serduszku:

szklanka mascarpone
1  żółtko
cukier puder dla smaku


Dużo tłumaczenia nie mam:) przepis banalnie prosty - potrzebujemy do niego tylko dużo czekolady .
Zaczynamy od czekoladowych serduszek . Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy gorącą czekoladą nasze silikonowe foremki-serduszka. Odstawiamy na godzinę, później ponownie smarujemy. W kubku mieszamy mascarpone,  żółtko oraz cukier puder. Po godzinie sprawdzamy twardość naszych serduszek czekoladowych. Ja zostawiłam je na noc- po przebudzeniu sprawdziłam - były idealne. Delikatnie wyjmujemy z silikonowej formy, następnie delikatnie łyżeczką napełniamy masą  mascarpone nasze czekoladowe serca. Odkładamy do lodówki.


Kolejnym etapem jest "obcięcie czapeczek" :) jabłkom i wydrążenie ich w taki sposób aby nie zrobić w nich  dziury na wylot .
Następnie do wydrążonych jabłek wsypujemy po łyżeczce startej czekolady, i układamy po 3 suszone śliwki. Brzegi jabłka smarujemy rozpuszczoną czekoladą, która została nam z serduszek.
Wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 15 minut w zależności od wielkości jabłek -jabłka powinny się lekko podpiec ale nie mogą się rozpłynąć.


Teraz już tylko pora na naszą masę czekoladową :)

Topimy 40g gorzkiej czekolady, w osobnej misce przesiewamy mąkę, kakao dodajemy cynamon następnie 3 jajka. Dodajemy cukier puder   - dolewamy roztopioną czekoladę. Mieszamy mikserem przez około 5 minut
Następnie wyrabiamy w rękach masę.
Na folii kładziemy masę i przykrywamy ją również folią. Następnie wałkujemy - ciasto dzięki folii nie przykleja się ani do blatu ani do wałka.
Skoro chcemy zrobić spaghetti musimy masę rozwałkować bardzo cienko.  Gdy uda nam się to osiągnąć, wycinamy długie cienkie paski w masie.Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Po czym gotujemy we wrzątku przez 5 minut.
Układamy nasze spaghetti  na talerzu, następnie układamy pieczone jabłko i serduszko z masą mascarpone :)



Pozostaje już tylko posypać cukrem pudrem :)

Smacznego :) Awangarda Smaku
Categories: