Sniezne kule
1/05/2013 10:20:00 PMPralinki są efektowne i wbrew pozorom szybko można je zrobić.
SKŁADNIKI :
-2 białe czekolady
-wiórki kokosowe
-płatki migdałowe
- skórka otarta z pomarańczy
- szklanka śmietanki kremówki
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania stałej konsystencji. Następnie przelewamy czekoladę do 3 kubeczków . Do każdego z kubków wrzucamy inne dodatki do pierwszego wiórki, do drugiego posiekane płatki migdałowe, do trzeciego wiórki oraz skórkę pomarańczową.
Odkładamy kubeczki do lodówki do stężenia - na około 1,5- 2 godziny.
Na 3 osobne talerzyki wysypujemy: - wiórki kokosowe, - płatki migdałowe, - wiórki ze skórką pomarańczową.
Następnie łyżeczką "wykrawamy" czekoladę i formujemy z niej małe kuleczki. Czekolada w rękach będzie nam się roztapiać, wtedy obtaczany kulki kokosowe - w wiórkach kokosowych, kulki migdałowe w migdałach etc. Pamiętajcie, że kuleczki nie mogą być za duże, ten przepis nie daje nam efektu "rafaello". Mimo wszystko, są pyszne :)
0 komentarze