Dyniowy zawrot glowy - Dynia na Ostro
12/31/2012 01:57:00 PMZ niewielkim opóźnieniem dodaję przepis na pyszną zupę dyniową z chilli oraz z pomarańczą. Zupę robiłam na haloween, gdyż wówczas dynia była wszechobecna.
Przepis banalny, a zupa rewelacyjna jeśli ktoś lubi pikanterie :)
SKŁADNIKI :
- 1 mała dynia
- 2 pomarańcze
- 3 plasterki świeżego imbiru
- łyżeczka suszonych papryczek chilii
- pieprz
- sól
- łyżka miodu
- świeża natka pietruszki - do przyozdobienia
- śmietana 18 %
- szklanka bulionu warzywnego
Zaczynamy od obrania dyni, troszkę się trzeba namęczyć - każdy musi na nią znaleźć swój własny sposób. Ja kroiłam ją na mniejsze kawałki - i dopiero je obierałam. Ważne jest aby wydrapać wszystkie pestki z naszej dyni. W mojej opinii dynia sama w sobie jest dość nijaka.... Ale jeżeli ją już obierzemy, pokroimy w kosteczkę i podsmażymy do zmiękczenia :) zaczyna nabierać wyrazistości.
Szczególnie wyrazisty smak staje się, gdy do naszej dyni dodamy pół łyżeczki pieprzu, szczyptę soli, oraz łyżkę miodu - lekko podduszamy :) uważając na to aby miód nam się nie przypalił. Dodajemy plasterki imbiru, oraz pokrojone w kostkę pomarańcze, oraz suszone papryczki. Lekko podsmażamy przez ok. 5 minut
Następnie dodajemy bulion warzywny - ok 1 szklanki. Gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Następnie całą zawartość naszego garnka wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy soli, pieprzu dla smaku i .. mamy gotowy krem z dyni.
Rozlewamy nasz krem do głębokich talerzy.
Gęstą śmietanę lub jogurt nakładamy łyżką do każdego z talerzy - osobno, tak aby ożywić nudny kolor dyni, posypujemy świeżą pietruszką.
Razem z mężem uwielbiamy bardzo pikantne potrawy, jednak dla Waszego dobra w przepisze ograniczyłam ilość papryczek chilli i imbiru :)
Życzę smacznego :)
0 komentarze