Slodko-kwasny sledzik
2/11/2013 09:10:00 PM
Jutro "śledzik" trzeba go godnie uczcić. Z racji, iż strasznie lubię ryby - pod każdą postacią, koniecznie musiałam jakąś rybkę zrobić.
Postanowiłam, że najlepszy na tą okazję będzie śledź w zalewie octowej z cebulką. A z racji, iż cebulkę lubię równie mocno jak śledzie dodałam ją w podwójnych ilościach.
Składniki:
1 kg filetów śledziowych a'la matias (takie zwykłe ze słonej wody)
5 dużych cebul
ok 0,75 litra octu
1/2 szklanki cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
oliwa z oliwek
1/4 szklanki wody
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na patelni z oliwą z oliwek. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, wlewamy ocet - gotujemy. Dodajemy cukier oraz wodę, czekamy aż ostygnie - zalewamy pokrojone płaty śledziowe - odstawiamy na co najmniej kilka godzin .
Podajemy z polskimi dodatkami do śledzia :)
Smacznego :)
Postanowiłam, że najlepszy na tą okazję będzie śledź w zalewie octowej z cebulką. A z racji, iż cebulkę lubię równie mocno jak śledzie dodałam ją w podwójnych ilościach.
Składniki:
1 kg filetów śledziowych a'la matias (takie zwykłe ze słonej wody)
5 dużych cebul
ok 0,75 litra octu
1/2 szklanki cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
oliwa z oliwek
1/4 szklanki wody
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na patelni z oliwą z oliwek. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, wlewamy ocet - gotujemy. Dodajemy cukier oraz wodę, czekamy aż ostygnie - zalewamy pokrojone płaty śledziowe - odstawiamy na co najmniej kilka godzin .
Podajemy z polskimi dodatkami do śledzia :)
Smacznego :)
2 komentarze