Smak zieleni z paluchami
2/17/2013 08:00:00 PM
Dzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową - zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z szynką szwarcwaldzką .
Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie.
Składniki:
- worek mrożonych brokułów z Lidla ok. 450 g
- mrożony i zmielony szpinak ze śmietaną z Lidla pakowany w kartonowe pudełeczko
- 2 duże marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- garść groszku mrożonego
- 2 serki duże topione ze szczypiorkiem
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 2 kostki rosołowe
- garść zielonej pietruszki (ja akurat mam zamrożoną :)
- ser camembert
Zaczynamy od bulionu - opiekamy na palniku cebulę z każdej strony - dla lepszego smaku . Obieramy marchewki, pietruszkę i seler - gotujemy, dodajemy kostki rosołowe oraz mrożone brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie.
Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę. Następnie wrzucamy "masę" ponownie do bulionu. Dodajemy serki topione - mieszamy tak aby szybciej się rozpuściły, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Sól, pieprz dla smaku. W ostatnim etapie dodajemy groszek oraz zieloną pietruszkę. Gotujemy przez 5 minut od wrzucenia groszku.
Koniecznie dodajemy na talerzu płatki migdałowe, aby miało co nam chrupać :) Ważne jest, aby zupa była odpowiednio gorąca - dodajemy do niej po 2 plasterki sera camembert (jeżeli zupa będzie zimna ser nam się nie roztopi, co zupełnie zmieni smak)
Zupę a'la krem podajemy z paluchami z cista francuskiego z serem gouda i z szynką szwarcwaldzką.
Smacznego :)
2 komentarze