Tartelinki cytrynowe
2/19/2013 09:10:00 PM
Prosty przepis, coś na słodko a zarazem kwaśno :)
Można iść na łatwiznę i ... a) kupić gotowe tartaletki b) kupić gotowe kruche ciasto.
Ja jednak dzisiaj, wykazałam maksimum wysiłku i sama zrobiłam ciasto.
Składniki:
250g mąki pszennej
120 g cukru pudru
100 g masła
2 jajka
Mimo wyżej wskazanych chęci - nie wszystko zrobiłam jak należy :)
Zamiast wyrabiać ciasto w rękach i brudzić blat, wszystkie składniki wrzuciłam do miksera i... mieszałam do rozmiękczenia. Następnie wyrobiłam ciasto w misce, zrobiłam kulkę :) owinęłam w folię i wrzuciłam do lodówki na 30 minut. ( Ciasto powinno być w lodówce około 1 godziny)
Foremki smarujemy masłem, ale delikatnie - tak, żeby nasze ciasto nie smażyło się na maśle :)
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na około 1/2 cm i wycinamy szklanką koła, które później układamy w foremkach. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 10/15 minut do zezłocenia.
Oczywiście można w dowolny sposób wypełnić nasze tartelinki, ja akurat postanowiłam urozmaicić je cytrynowym smakiem :) W lodówce miałam śmietanę 18 proc, wrzuciłam ją do miksera, dodałam ok 5 łyżek cukru pudru i startą skórkę cytrynową oraz fix do śmietany.
Rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy do ostygnięcia i do prawie całkowitego stężenia. Potem ją troszkę deformujemy i układamy jak widać na zdjęciach.
Smacznego :)
Można iść na łatwiznę i ... a) kupić gotowe tartaletki b) kupić gotowe kruche ciasto.
Ja jednak dzisiaj, wykazałam maksimum wysiłku i sama zrobiłam ciasto.
Składniki:
250g mąki pszennej
120 g cukru pudru
100 g masła
2 jajka
Mimo wyżej wskazanych chęci - nie wszystko zrobiłam jak należy :)
Zamiast wyrabiać ciasto w rękach i brudzić blat, wszystkie składniki wrzuciłam do miksera i... mieszałam do rozmiękczenia. Następnie wyrobiłam ciasto w misce, zrobiłam kulkę :) owinęłam w folię i wrzuciłam do lodówki na 30 minut. ( Ciasto powinno być w lodówce około 1 godziny)
Foremki smarujemy masłem, ale delikatnie - tak, żeby nasze ciasto nie smażyło się na maśle :)
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na około 1/2 cm i wycinamy szklanką koła, które później układamy w foremkach. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 10/15 minut do zezłocenia.
Oczywiście można w dowolny sposób wypełnić nasze tartelinki, ja akurat postanowiłam urozmaicić je cytrynowym smakiem :) W lodówce miałam śmietanę 18 proc, wrzuciłam ją do miksera, dodałam ok 5 łyżek cukru pudru i startą skórkę cytrynową oraz fix do śmietany.
Rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy do ostygnięcia i do prawie całkowitego stężenia. Potem ją troszkę deformujemy i układamy jak widać na zdjęciach.
Smacznego :)
0 komentarze