Pizza na cienkim cieście z rucolą i szynka szwarcwaldzką
8/31/2014 05:53:00 PM
Chciałam zatytułować post zdrowa pizza - ale niestety to nie byłaby prawda.
Pizza ta na pewno jest zdrowsza od zwykłej pizzy naładowanej kiełbasą, ketchupem, pół kilogramem sera etc.
Wiem, że każda/y z Was na pewno lubi co innego.
Przepis na pizzę o grubym spodzie również znajdziecie na moim blogu http://dlasmaq.blogspot.com/2012/09/pizza.html
Ja od momentu, kiedy pierwszy raz zjadłam pizzę na cienkim spodzie - nie mogę patrzeć na inną pizzę :)
Do pizzy na cienkim spodzie potrzebujemy:
- 340 g mąki
- suszone drożdże
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- szklanka letniej wody
- 1,5 łyżeczki cukru
Jak zrobić ?
Musimy zacząć od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie i odstawienia ich na jakieś 10 minut.
W dużej - nie metalowej misie - mieszamy pozostałe składniki, dodajemy drożdże - wyrabiamy przez około 8-10 min.
Pewnie zastanawiacie się czy przesiewać mąkę - szczerze, nie robię tego ... z czystego lenistwa i z oszczędności czasu ;)
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 30 minut do wyrośnięcia.
Co potrzebujemy do pizzy :
1/2 koncentratu
3 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
ok 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (2x 100g z LIDLA)
200 g pomidorków koktajlowych
6 plastrów żółtego sera
opakowanie sera brie
opakowanie rucoli
W międzyczasie, gdy wyrasta nam ciasto - rondelek stawiamy na ogniu, podlewamy kieliszkiem wody i dodajemy pół koncentratu, 3 ząbki czosnku cienki pokrojonego, dodajemy zioła prowansalskie.Przyprawiamy dla smaku. Zostawiamy do ostudzenia.
Po około pół godzinie ciasto wyrasta i należy je ponownie wyrobić i bardzo cienko rozwałkować.
Do nagrzanego do temp. 180 stopni pieca wkładamy uformowaną pizzę.
Pieczemy samo ciasto przez ok. 7 minut. Po 7 minutach wyjmujemy pizzę i smarujemy ją sosem następnie układamy na niej cienkie plasterki zółtego sera.
Wkładamy do pieca na ok. 10 minut - sprawdzając czy aby nie za bardzo się nam przypieka.
W międzyczasie kroimy na pół pomidorki, kroimy szynkę szwarcwaldzką oraz ser brie.
Ciasto musi być cienkie i chrupkie. Po wyjęciu z pieca kroimy je na części, posypujemy rucolą, dodajemy pomidorki, ser i szynkę - dodajemy świeży pieprz i sól.
Ja dodatkowo podaje tą pizzę z oliwą z czosnkiem i chilli, którą sama robię.
Największym grzechem przy jedzeniu tej pizzy jest polewanie jej ketchupem lub innym sosem - polecam tą pizzę tylko z oliwami smakowymi !
Pizza ta na pewno jest zdrowsza od zwykłej pizzy naładowanej kiełbasą, ketchupem, pół kilogramem sera etc.
Wiem, że każda/y z Was na pewno lubi co innego.
Przepis na pizzę o grubym spodzie również znajdziecie na moim blogu http://dlasmaq.blogspot.com/2012/09/pizza.html
Ja od momentu, kiedy pierwszy raz zjadłam pizzę na cienkim spodzie - nie mogę patrzeć na inną pizzę :)
Do pizzy na cienkim spodzie potrzebujemy:
- 340 g mąki
- suszone drożdże
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- szklanka letniej wody
- 1,5 łyżeczki cukru
Jak zrobić ?
Musimy zacząć od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie i odstawienia ich na jakieś 10 minut.
W dużej - nie metalowej misie - mieszamy pozostałe składniki, dodajemy drożdże - wyrabiamy przez około 8-10 min.
Pewnie zastanawiacie się czy przesiewać mąkę - szczerze, nie robię tego ... z czystego lenistwa i z oszczędności czasu ;)
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 30 minut do wyrośnięcia.
Co potrzebujemy do pizzy :
1/2 koncentratu
3 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
ok 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (2x 100g z LIDLA)
200 g pomidorków koktajlowych
6 plastrów żółtego sera
opakowanie sera brie
opakowanie rucoli
W międzyczasie, gdy wyrasta nam ciasto - rondelek stawiamy na ogniu, podlewamy kieliszkiem wody i dodajemy pół koncentratu, 3 ząbki czosnku cienki pokrojonego, dodajemy zioła prowansalskie.Przyprawiamy dla smaku. Zostawiamy do ostudzenia.
Po około pół godzinie ciasto wyrasta i należy je ponownie wyrobić i bardzo cienko rozwałkować.
Do nagrzanego do temp. 180 stopni pieca wkładamy uformowaną pizzę.
Pieczemy samo ciasto przez ok. 7 minut. Po 7 minutach wyjmujemy pizzę i smarujemy ją sosem następnie układamy na niej cienkie plasterki zółtego sera.
Wkładamy do pieca na ok. 10 minut - sprawdzając czy aby nie za bardzo się nam przypieka.
W międzyczasie kroimy na pół pomidorki, kroimy szynkę szwarcwaldzką oraz ser brie.
Dodaj napis |
Ja dodatkowo podaje tą pizzę z oliwą z czosnkiem i chilli, którą sama robię.
Największym grzechem przy jedzeniu tej pizzy jest polewanie jej ketchupem lub innym sosem - polecam tą pizzę tylko z oliwami smakowymi !
Życzę Wam,
Wszystkiego... SMACZNEGO :)
0 komentarze