Pyszny sos kurkowy
7/15/2014 07:53:00 PM
Pytałam Was rano czy lubicie kurki :)
Okazuje się, że w większości jesteście kurkożercami :)
Niestety ze względu na brak czasu i brak chęci u Szanownego Męża - nie mieliśmy okazji zebrać "plonów" w lokalnych lasach ...
Więc aby zrobić sos kurkowy wybrałam się na grzybobranie do Lidla :)
Kupiłam dwa opakowania kurek po 250g.
Nie chcąc psuć ich smaku - nie dodałam żadnej cebuli, warzyw - same grzybki.
CO ROBIMY :
Podgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę nasze kurki.
Lekko podsmażamy - mieszając, aby każda kurka miała szansę się podsmażyć.
Podsmażone kurki wraz z oliwą przesypujemy do rondelka - zalewamy 1litrem wody.
Wsypujemy garść suszonych grzybów ( te akurat mam z zeszłego roku, po wyprawie Rodziców do lasu) odparowujemy wodę ( jeżeli suszone grzyby jeszcze nie zmiękną, dolewamy wody i dopiero po ich rozmoczeniu odparowujemy wodę)
Dodajemy sól i pieprz dla smaku oraz 1 łyżkę bulionu Winiary.
Nalewamy pół szklanki zimnej wody i mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej - dobrze mieszamy.
Dodajemy 4 łyżki gorącego sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając.
Czekamy aż zgęstnieje i ... możemy podawać.
Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi - pycha !
CO POTRZEBUJEMY?
- 500g kurek
- oliwę z oliwek
- garść suszonych grzybów
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka bulionu Winiary
- sól, pieprz dla smaku
SMACZNEGO !!!
Okazuje się, że w większości jesteście kurkożercami :)
Niestety ze względu na brak czasu i brak chęci u Szanownego Męża - nie mieliśmy okazji zebrać "plonów" w lokalnych lasach ...
Więc aby zrobić sos kurkowy wybrałam się na grzybobranie do Lidla :)
Kupiłam dwa opakowania kurek po 250g.
Nie chcąc psuć ich smaku - nie dodałam żadnej cebuli, warzyw - same grzybki.
CO ROBIMY :
Podgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę nasze kurki.
Lekko podsmażamy - mieszając, aby każda kurka miała szansę się podsmażyć.
Podsmażone kurki wraz z oliwą przesypujemy do rondelka - zalewamy 1litrem wody.
Wsypujemy garść suszonych grzybów ( te akurat mam z zeszłego roku, po wyprawie Rodziców do lasu) odparowujemy wodę ( jeżeli suszone grzyby jeszcze nie zmiękną, dolewamy wody i dopiero po ich rozmoczeniu odparowujemy wodę)
Dodajemy sól i pieprz dla smaku oraz 1 łyżkę bulionu Winiary.
Nalewamy pół szklanki zimnej wody i mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej - dobrze mieszamy.
Dodajemy 4 łyżki gorącego sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając.
Czekamy aż zgęstnieje i ... możemy podawać.
Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi - pycha !
CO POTRZEBUJEMY?
- 500g kurek
- oliwę z oliwek
- garść suszonych grzybów
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka bulionu Winiary
- sól, pieprz dla smaku
SMACZNEGO !!!
0 komentarze