CIASTECZKA MIGDAŁOWE AMARETTI

10/19/2014 09:39:00 PM

Dziś próbując wypędzić z siebie chorobę -  nafaszerowana wszelkimi możliwymi specyfikami  - postanowiłam  przygotować ciasteczka do jesiennej kawy.
Smaczne, malutkie  i w sam raz do podania z kawą - ciasteczka migdałowe.
SKŁADNIKI:

150 g mielonych migdałów
200 g płatków migdałowych (dodatkowo przez nas pokrojonych)
kieliszek likieru amaretti
300 gramów cukru pudru
4 białka


Jak zrobić? 
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
W osobnej misie  mieszamy przesiany cukier puder z płatkami migdałowymi oraz ze zmielonymi migdałami.
Następnie drewnianą łyżką mieszamy DELIKATNIE z białkami wymieszane wcześniej migdały z cukrem pudrem, dolewamy likier amaretto - do uzyskania jednolitej masy

Z wykorzystaniem silikonowej formy do małych ciastek - nakładamy łyżeczką masę.
Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
Po upieczeniu - można jeść od razu - ale można także schować do słoika i podawać z jesienną kawą.
Przepis prosty do wykonania - a efekty pracy można konsumować przez dłuższy czas :)


                                                                                                         

WSZYSTKIEGO ... SMACZNEGO !!!











You Might Also Like

0 komentarze