CIASTECZKA MIGDAŁOWE AMARETTI
10/19/2014 09:39:00 PMDziś próbując wypędzić z siebie chorobę - nafaszerowana wszelkimi możliwymi specyfikami - postanowiłam przygotować ciasteczka do jesiennej kawy.
Smaczne, malutkie i w sam raz do podania z kawą - ciasteczka migdałowe.
SKŁADNIKI:
150 g mielonych migdałów
200 g płatków migdałowych (dodatkowo przez nas pokrojonych)
kieliszek likieru amaretti
300 gramów cukru pudru
4 białka
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
W osobnej misie mieszamy przesiany cukier puder z płatkami migdałowymi oraz ze zmielonymi migdałami.
Następnie drewnianą łyżką mieszamy DELIKATNIE z białkami wymieszane wcześniej migdały z cukrem pudrem, dolewamy likier amaretto - do uzyskania jednolitej masy
Z wykorzystaniem silikonowej formy do małych ciastek - nakładamy łyżeczką masę.
Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
Po upieczeniu - można jeść od razu - ale można także schować do słoika i podawać z jesienną kawą.
Przepis prosty do wykonania - a efekty pracy można konsumować przez dłuższy czas :)
WSZYSTKIEGO ... SMACZNEGO !!!
0 komentarze