Zupa curry

9/20/2015 10:31:00 AM





Choć jesieni nie lubię, to niestety matki natury nie oszukam...
Trzeba więc zrobić coś aby umilić sobie jesienne popołudnia więc ... oczywiście ląduje w kuchni :)
Dziś mam dla Was smaczną zupę z curry - idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienne dni.
Jak zwykle zupa przygotowana z tego co akurat znalazło się pod ręką. W związku z tym, że nie każdy z Was ma przygotowaną zamrażarkę i spiżarkę jak na okoliczność wojny ;) (tfu, tfu.tfu)  - podaje Wam poniżej składniki



- mleko kokosowe puszka
- 200 gr mrożonej włoszczyzny (wiem, że swieża jest zdrowsza i ma lepszy smak....ale szybciej wrzuca się do garnka tą obraną  i pokrojoną;))
- porcja rosołowa
- 1 kostka rosołowa
- 6 plasterków ananasa - pokrojonych w kostkę
- sól, pieprz dla smaku
- 2 szt zółtej grillowanej papryki
- 1 grillowana pierś kurczaka
- woreczek ryżu
- świeża natka pietruszki
- pół torebki curry
- łyczeczka słodkiej papryki
- szczypta kardamonu
- szczypta cząbru
- 5 dużych ząbków czosnku




Zaczynamy od przygotowani bulionu - na 3litry zimnej wody wrzucamy porcję rosołową, do tego 200 gramów mrożonej włoszczyzny. Gotujemy na delikatnym ogniu - jeszcze przez ok 30 min po wrzeniu.

W między czasie kroimy jedną  pierś wzdłuż - tak aby powstały dwa cienkie plastry - doprawiamy pieprzem, solą oraz curry - po ok 20 minutach - grillujemy na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym,
Dwie żółte papryki - wykorzystując temperaturę grilla lub patelni grillowej - kroimy na 5 części, posypujemy solą - również grillujemy. Po upieczeniu kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Ja zostawiam kilka większych plastrów papryki, aby na koniec udekorować nimi zupę.
Ugrillowane piersi kurczaka kroimy na pół - tak aby powstały dwa długie paski - kurczak przyda się nam na koniec - do udekorowania  zupy na talerzu.

Z naszego bulionu wyławiamy  porcję rosołową, dodajemy kostkę rosołową, pokrojony w plasterki czosnek nieco vegety, magi dla smaku oraz pozostałe przyprawy. Po ok. 10 minutach do osobnej miski nalewamy szklankę bulionu i mieszamy go z mlekiem kokosowym - następnie zmieszane mleko kokosowe dodajemy do naszego bulionu. Dorzucamy pokrojonego w kostkę ananasa - gotujemy przez  ok. 10 min - na wolnym ogniu.

Gotujemy ryż - osobno, następnie nakładamy na głęboki talerz, delikatnie zalewając go naszym bulionem, na szczycie naszej ryżowej kupki ;) układamy kurczaka - (jak na zdjęciu) posypujemy pokrojoną natką pietruszki.




Wszystkiego smacznego !!!



You Might Also Like

0 komentarze