Chaczapuri z jarmużem
10/17/2015 04:05:00 PM
Dzień dobry :)
W ten deszczowy sobotni dzień mam dla Was pomysł na obiad lub starter - w zależności od tego jakiej wielkości przygotujecie ciasto. Przepis banalnie prosty a do tego bardzo smaczny !
FARSZ:
- dwie garści jarmużu (kupionego w LIDLu)
- oliwa z oliwek
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- suszone 2 malutkie papryczki peperoni z Kamisa
- sok z połowy wyciśniętej cytryny
- sól, pieprz dla smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/5 szklanki bulionu (ja dodałam bulion curry, który robiłam w tym samym dniu)
- ok. 10 plastrów żółtego sera
- kostka sera pleśniowego blue 100g
CIASTO:
- 1 szklanka mąki zwykłej ;)
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki kefiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić farsz?
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy jarmuż -mieszamy, dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku.Mieszamy przez ok. 2 minuty.Podlewamy 1/5 szklanki bulionu,dodajemy przyprawy,oraz sok z wyciśniętej cytryny. Czekamy aż farsz wystygnie - następnie dodajemy pokrojony w kostkę niebieski ser pleśniowy - jeżeli nie lubisz zbyt intensywnego smaku - dodaj 1/2 sera.
Farsz ma na prawdę wyjątkowy smak !
Jak zrobić ciasto?
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodać kefir - zagnieść do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przykryć i odczekać ok. 20minut. Gotowe ciasto podzielić na ok. 6 części, uformować z nich kule. Jeżeli chcecie wykorzystać to jako starter - polecam zrobić większą ilość kulek o mniejszych rozmiarach. Kulki wałkujemy, na środek układamy farsz, który przykrywamy plastrami zółtego sera - zaklejamy i lekko jeszcze dociskamy wałkiem.
Jak piec?
Do tego potrzebujesz tylko patelnie - bez żadnego tłuszczu !
Układasz na rozgrzaną patelnie - do zarumienienia, następnie obracasz - i znów czekasz aż nabierze kolorów.
Polecam z sosem tzatziki :)
Wszystkiego smacznego !
2 komentarze