Chaczapuri z jarmużem

10/17/2015 08:05:00 AM


Dzień dobry :)
W ten deszczowy sobotni dzień mam dla Was pomysł na obiad lub starter - w zależności od tego jakiej wielkości przygotujecie ciasto. Przepis banalnie prosty a do tego bardzo smaczny !







FARSZ:
- dwie garści jarmużu (kupionego w LIDLu)
- oliwa z oliwek
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- suszone 2 malutkie papryczki peperoni z Kamisa
- sok z połowy wyciśniętej cytryny
- sól, pieprz dla smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/5 szklanki bulionu (ja dodałam bulion curry, który robiłam w tym samym dniu)
- ok. 10 plastrów żółtego sera
- kostka sera pleśniowego blue 100g

CIASTO:
- 1 szklanka mąki zwykłej ;)
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki kefiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Jak zrobić farsz?
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy jarmuż -mieszamy, dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku.Mieszamy przez ok. 2 minuty.Podlewamy 1/5 szklanki bulionu,dodajemy przyprawy,oraz sok z wyciśniętej cytryny. Czekamy aż farsz wystygnie - następnie dodajemy pokrojony w kostkę niebieski ser pleśniowy - jeżeli nie lubisz zbyt intensywnego smaku - dodaj 1/2 sera. 
Farsz ma na prawdę wyjątkowy smak !



Jak zrobić ciasto?
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodać kefir - zagnieść do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto przykryć i odczekać ok. 20minut. Gotowe ciasto podzielić na ok. 6 części, uformować z nich kule. Jeżeli chcecie wykorzystać to jako starter - polecam zrobić większą ilość kulek o mniejszych rozmiarach. Kulki wałkujemy, na środek układamy farsz, który przykrywamy plastrami zółtego sera - zaklejamy i lekko jeszcze dociskamy wałkiem.


Jak piec?
Do tego potrzebujesz tylko patelnie - bez żadnego tłuszczu !
Układasz na rozgrzaną patelnie - do zarumienienia, następnie obracasz - i znów czekasz aż nabierze kolorów.  

Polecam z sosem tzatziki :) 



Wszystkiego smacznego !







You Might Also Like

2 komentarze