Knedle z dynią i pomarańczą
11/07/2015 08:43:00 PMDzień dobry w niedzielę :)
Mam nadzieję, że pogoda za oknem Wam nie straszna a zmiana czasu wpływa na Was korzystnie.
Mam dla Was kolejny pomysł na jesienny obiad z wykorzystaniem dyni.
Fajne rozwiązanie i dla dorosłych i dla dzieci - słodko kwaśne połączenie dyni i pomarańczy w sam raz nadaje się jesienny stół.
700g ziemniaków
350g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1/3 masła
cynamon
cukier trzcinowy
1/4 dużej dyni
4 słodkie - bezpestkowe pomarańcze
Nadzienie do knedli :
Kroimy dynię w kostkę, wrzucamy do garnka podlewamy 1/5 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu - mieszamy. Po ok 10 minutach ponownie podlewamy 1/3 szklanki wody i przykrywamy garnek pokrywką aby nieco poddusić dynię - dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego.
Do drugiego garnka, kroimy w kostkę pomarańcze - lekko - świadomie- przypalamy na małym ogniu. Podlewamy 1/5 szklanki wody - gotujemy przez ok 10 minut.
Następnie łączymy w jednym garnku dynię i pomarańcze.
Nie ukrywam, że trafiłam na bardzo smaczne pomarańcze w Lidlu - słodkie i do tego bezpestkowe - jeżeli Wasze pomarańcze będą bardzo kwaśne - polecam dodać więcej cukru.
Knedle:
Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę- czekamy aż ostygną.
Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej masy.
Formujemy kulki u mnie wyszło ok. 15 szt, wałkujemy je, na środku układamy po łyżeczce naszego dyniowo-pomarańczowego farszu - zaklejamy. Wrzucamy do ugotowanej wody - lekko mieszamy - czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu, rozgrzewamy mało na patelni i wrzucamy je na baaardzo niezdrowe rozgrzane masło ;)
P.S Pozostały "farsz" zblendowałam - powstał bardzo smaczny mus, który połączyłam z knedlami :)
Na talerzu knedle posypałam także szczyptą cynamonu i cukru trzcinowego,
WSZYSTKIEGO SMACZNEGO !!!
12 komentarze