Krem z białych warzyw z kozim serem

11/01/2015 04:38:00 PM


Dzień dobry w niedziele :) 
Już  od wczoraj na fanpage'u zapowiadałam kolejną jesienną zupę krem.
Pomiędzy tytułowymi białymi warzywami pojawiły się także bataty - nie mogłam sobie podarować ich dodania - ich smak jest niewiarygodnie uzależniający ...ale w związku zupa przybrała dominujący kolor batatów :)  



4 duże pietruszki
2 średnie selery
1 dużego batata 
1 litr bulionu 
1 główkę czosnku
Pieprz, sól dla smaku 
ok. 500 ml wody
4 łyżki miodu
serek kozi do smarowania
pietruszka dla smaku



Kroimy w plastry pietruszkę, seler i batata. Układamy w brytfannie (jak na zdjęciu). Ustawiamy piecyk na 200 stopni. W 500 ml ciepłej wody rozpuszczamy 4 łyżki miodu. Dodajemy czosnek w łuskach -warzywa zalewamy wodą z miodem - dodajemy sól i pieprz.  Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odkrywamy warzywa i pieczemy bez folii przez ok 30 min - mieszając co 10 minut. Czosnek wyciskamy z łusek, wrzucamy do blendera wraz z batatami, pietruszką i selerem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy do bulionu, gotujemy kilka minut. Nasz krem nakładamy na talerze,  następnie dodajemy  łyżkę serka koziego, pietruszkę, świeży pieprz i sól. 
Lekko słodki smak zupy zmieszany z serkiem kozim... wyborny.... :) 


WSZYSTKIEGO SMACZNEGO :) 

You Might Also Like

5 komentarze