Krem z białych warzyw z kozim serem
11/01/2015 04:38:00 PM
Dzień dobry w niedziele :)
Już od wczoraj na fanpage'u zapowiadałam kolejną jesienną zupę krem.
Pomiędzy tytułowymi białymi warzywami pojawiły się także bataty - nie mogłam sobie podarować ich dodania - ich smak jest niewiarygodnie uzależniający ...ale w związku zupa przybrała dominujący kolor batatów :)
4 duże pietruszki
2 średnie selery
1 dużego batata
1 litr bulionu
1 główkę czosnku
Pieprz, sól dla smaku
ok. 500 ml wody
4 łyżki miodu
serek kozi do smarowania
pietruszka dla smaku
Kroimy w plastry pietruszkę, seler i batata. Układamy w brytfannie (jak na zdjęciu). Ustawiamy piecyk na 200 stopni. W 500 ml ciepłej wody rozpuszczamy 4 łyżki miodu. Dodajemy czosnek w łuskach -warzywa zalewamy wodą z miodem - dodajemy sól i pieprz. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odkrywamy warzywa i pieczemy bez folii przez ok 30 min - mieszając co 10 minut. Czosnek wyciskamy z łusek, wrzucamy do blendera wraz z batatami, pietruszką i selerem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy do bulionu, gotujemy kilka minut. Nasz krem nakładamy na talerze, następnie dodajemy łyżkę serka koziego, pietruszkę, świeży pieprz i sól.
Lekko słodki smak zupy zmieszany z serkiem kozim... wyborny.... :)
5 komentarze