Ciasto ze śliwkami z prażoną kaszą jaglaną

10/29/2017 09:47:00 PM




Bardzo ciekawy przepis, który warto wypróbować. Ciacho z gotowaną kaszą jaglaną jadłam już w wielu wydaniach ale z prażoną - to mój debiut. To, że kaszę jaglaną jeść trzeba bo jest zdrowa i pożywna - to już wiecie. Teraz pora pokazać Wam inne oblicze kaszy :)


Składniki:

  • 1 kg śliwek wypestkowanych - węgierek
  • 300 g surowej kaszy jaglanej
  • 100g syropu klonowego lub miodu 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli

Jak przygotować:
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni (mieszając).
Do miski wrzucamy uprażoną kaszę jaglaną i pokrojone w ćwiartki śliwki oraz pozostałe składniki.
Mieszamy, następnie wkładamy do keksówki ok. 28 cm - do nagrzanego piekarnika do 180stopni.
Pieczemy przez ok 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika - czekamy około godziny aż przestygnie.



Wszystkiego smacznego !







You Might Also Like

0 komentarze