Ciasto ze śliwkami z prażoną kaszą jaglaną
10/29/2017 09:47:00 PMBardzo ciekawy przepis, który warto wypróbować. Ciacho z gotowaną kaszą jaglaną jadłam już w wielu wydaniach ale z prażoną - to mój debiut. To, że kaszę jaglaną jeść trzeba bo jest zdrowa i pożywna - to już wiecie. Teraz pora pokazać Wam inne oblicze kaszy :)
Składniki:
- 1 kg śliwek wypestkowanych - węgierek
- 300 g surowej kaszy jaglanej
- 100g syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
Jak przygotować:
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni (mieszając).
Do miski wrzucamy uprażoną kaszę jaglaną i pokrojone w ćwiartki śliwki oraz pozostałe składniki.
Mieszamy, następnie wkładamy do keksówki ok. 28 cm - do nagrzanego piekarnika do 180stopni.
Pieczemy przez ok 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika - czekamy około godziny aż przestygnie.
Wszystkiego smacznego !
0 komentarze