Ziemniaki jak z ogniska - smaki dzieciństwa

10/23/2018 05:10:00 PM


Ziemniaki z ogniska, pieczone w popiele to smak dzieciństwa, smak wakacji...
Niby zwykły ziemniak a jednak chrupiąca skórka całkowicie zmienia jego smak... 
jedząc takiego ziemniaka, każdy musiał się ubrudzić 🤣
W związku z nadejściem chłodniejszych jesiennych dni, częstotliwość użycia piekarnika znacznie wzrosła, zapach z piekarnika unoszący się w całym domu, to coś co jasno wskazuje na zakończenie sezonu letniego. Coraz więcej pomysłów z użyciem piekarnika i tak... nadszedł czas na ziemniaki.
Tym razem przy jedzeniu ich - nie powinniście aż tak się ubrudzić ;)


Składniki:

  • 6 ziemniaków  (dużych podobnej wielkości)
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki drobnej soli
  • 4 łyżki masła (w moim przypadku bez laktozy)
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli - świeża
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny


Jak przygotować: 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki myjemy - nie obieramy ze skórki. Mieszamy na talerzu mąkę i sól, następnie obtaczamy w niej mokre ziemniaki. Ziemniaki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika na ok. 40-60 min ( w zależności od rozmiaru ziemniaków)
W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe. Do osobnego naczynia wkładamy masło, wyciskamy czosnek, dodajemy koperek (ok 1-2 gałązki) następnie kroimy 4 plasterki papryczki chilli  i siekamy je drobno, dodajemy sól i sok z cytryny. Mieszamy widelcem. 
Po ok 60 minutach wyjmujemy ziemniaki, po przekrojeniu chrupiącej skórki dodajemy zrobione przez nas masło. Możemy ziemniaki także posypać serem i zapiec jeszcze kilka minut w piekarniku.
Jak widzicie przywołanie smaków dzieciństwa to nic trudnego :)



Wszystkiego smacznego !









You Might Also Like

0 komentarze